Nasveti

So priporočene vrednosti prenizke?

T. N. S.
2. 12. 2023, 04.00
Deli članek:

Normalno težek odrasel naj bi po trenutnih priporočilih vsak dan zaužil med 15 in 25 µg vitamina D. A da bi nas ta ščitil pred boleznimi srca, bi ga potrebovali skoraj še enkrat več, kažejo nove študije.

Shutterstock
Pozimi moramo vitamin D vnesti s hrano in prehranskimi dodatki.

Ameriško združenje za srce je nedavno predstavilo dve novi študiji, ki sta ugotavljali, koliko vitamina D potrebujemo, da lahko učinkovito varuje naše srce. Izkazalo se je, da precej več, kot je trenutni priporočen odmerek. Poleti ga sicer redko komu primanjkuje, saj ga pod vplivom sončnih žarkov izdeluje telo samo. Že 15 minut na močnem poletnem soncu je dovolj, da se sintetizira potrebni dnevni odmerek. Čisto drugače pa je pozimi. Takrat ga moramo vnesti s hrano in prehranskimi dodatki. Zdravi odrasli naj bi ga po trenutnih priporočilih užili od 15 do 25 µg (mikrograma), tisti s povečano telesno maso oziroma debelostjo pa potrebujejo še enkrat večji odmerek. To, pravijo raziskovalci, je veliko premalo, če želimo, da vitamin D pomaga ohranjati zdravje srca. V ta namen bi ga morali zaužiti več kot 40 µg na dan. Da pomanjkanje vitamina D povečuje tveganje za bolezni srca, je pokazalo že več raziskav, vendar še ne znamo pojasniti, zakaj. So pa raziskave potrdile povezavo med nizkimi ravnmi vitamina D ter povečanim tveganjem za srčni napad in možgansko kap.

Slovenci ne pridemo niti do pol

Kot je pokazala raziskava Inštituta za nutricionistiko, objavljena prejšnji teden, pa Slovenci ne dosežemo niti trenutno priporočenih vrednosti. Rezultati raziskave so namreč porazni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!