Nasveti

Janina zdravniška linija: Kako preprečiti razvoj parodontoze?

Uredništvo
2. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Stara sem 35 let, zobozdravnica me je pred časom opozorila na začetek parodontoze, pa me zanima, ali lahko njen razvoj ustavim sama in kako. Vem, da z redno in temeljito ustno higieno, ampak ali je katera zobna ščetka pri tem učinkovitejša? Je boljša klasična ali električna zobna ščetka (katera, če lahko konkretno, ker so baje tudi električne zobne ščetke zelo različne kakovosti)? Poskusila sem z uporabo interdentalnih ščetk, ampak imam spodaj zobe tako tesno skupaj (ravno tam, kjer se mi pri enem zobu umika dlesen), da niti najtanjše ne dobim skozi vmesni prostor. Zato naprej uporabljam zobno nitko. Kako koristna je v tej formuli ustna voda? Doslej je nisem pretirano uporabljala, a razmišljam, da bi jo začela. Rad se mi nabira tudi zobni kamen, ali na njegov razvoj vpliva prehrana? Opazila sem, da imajo zasebniki kar nekaj ponudbe, ki je v javnem zobozdravstvu ni. Kako učinkovita je pri teh težavah ozonska terapija (naravna terapija s čistim kisikom)? Kaj pa laserska terapija za zobe, je res manj boleča, a enako učinkovita kot globinsko čiščenje zobnega kamna? Sta ti terapiji dobra in varna izbira, ali ju je možno dobiti preko javnega zobozdravstva? Kdaj je smiselno poseči po takih terapijah? Zala

Dreamstime
Paradontoza?

Spoštovana gospa Zala!

Izpostavili ste zahtevno področje parodontalne bolezni in postavili še precej vprašanj, na katera bo kar težko odgovoriti zaradi omejenega prostora, ki mi je na voljo.
Iz vašega pisma vidim, da se zavedate pomena ustrezne ustne higiene, in glede na to menim, da želite ohraniti svoje zobe v visoko starost, kar je seveda možno in izvedljivo.
Najprej nekaj besed o parodontalni bolezni, ki zajema tudi parodontozo in nezdravljena vodi v hude težave ter prezgodnjo izgubo navidezno zdravih zob. Sam izraz parodontoza se uporablja bolj redko, saj mora biti diagnoza parodontoze podprta z RTG-posnetki in merjenji globine gingivalnih žepkov, bolezen pa se opazuje skozi daljše obdobje z ustreznim zdravljenjem. Predvsem opazujemo kostno resorpcijo na tipičnih zobeh.

Parodontalna bolezen pa je širši pojav, za katerega obstaja kar nekaj dejavnikov tveganja: kajenje, kronične bolezni, hormonska nestabilnost, sladkorna bolezen, neustrezni protetični nadomestki, stres, visoka starost in še bi lahko naštevali.

Zdravljenje se začne z ustrezno ustno higieno ter profesionalnim odstranjevanjem mehkih in trdih oblog (zobni kamen). Vsaj dvakrat na leto si je priporočljivo profesionalno očistiti zobe in odstraniti zobni kamen, če se vam nalaga na zobne ploskve.

Šele ko je dosežena optimalna ustna higiena, se začne morebitno kirurško zdravljenje dlesni po predhodnem luščenju in glajenju korenin. Za tovrstno zdravljenje imamo v zobozdravstvu specialiste PARODONTOLOGE, ki so v stroki prisotni že dobrih trideset let.

Vsekakor pa lahko dobro podučen pacient ob sodelovanju z zobozdravnikom in ustnim higienikom z ustrezno higieno s priporočljivimi pripomočki doseže, da se parodontalna bolezen sploh ne razvije.

Šimen Zupančič
Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije, svetnica

Pazite na trdoto ščetke

Pri tako široki ponudbi klasičnih in električnih zobnih ščetk ter drugih pripomočkov vam težko odgovorim, kateri so najustreznejši. Moj namen ni priporočati določene znamke pripomočkov za ustno nego. Pri natančni uporabi ni dokazanih razlik med uporabo klasične in električne zobne ščetke. Izbira in odločitev je vaša. Pazite pa na to, da izberete ustrezno trdoto ščetke. Pri vneti dlesni se uporabljajo mehke, pri zdravi pa srednje trde zobne ščetke. Najbolje vam bo svetoval vaš zobozdravnik, ki pozna stanje v vaših ustih, in ustni higienik, če se boste odločili ter ga obiskali.

Kot ste že sami ugotovili, pri tesnem stanju zob včasih tudi z najtanjšo medzobno ščetko ne morete očistiti medzobnih ploskev in lahko ostranite obloge le z zobno nitko. Uporabo medzobne ščetke in nitke naj vam demonstrira vaš zobozdravnik ali ustni higienik.

Ustne vode lahko uporabljate, če želite. Nekatere samo osvežijo usta, veliko pa jih vsebuje zdravilne učinkovine in so dobrodošle pri raznih vnetjih. Če vsebujejo fluoride, nekoliko zaščitijo zobe pred kariesom. Ustne vode niso nadomestilo za ščetkanje, le dopolnilo k ustni higieni. O njihovi uporabi se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Zobni kamen nastane zaradi nalaganja mineralnih delcev iz sline na mehke organske obloge na zobeh. Če jih ne odstranjujemo redno, se mineralne snovi kopičijo in mehke obloge postajajo čedalje trše. Hitrost in količina nalaganja zobnega kamna sta odvisni tudi od delovanja žlez slinavk in količine mineralov v slini. Prehrana je pomembna, saj bakterije v ustih naravnost obožujejo škrobna živila in sladkor. Zdrava in uravnotežena prehrana pa preprečuje čezmerno nalaganje oblog in zobnega kamna.

Ultrazvočni čistilec, ozon, laser

Ko enkrat imamo zobni kamen, je edino učinkovito odstranjevanje pri zobozdravniku ali ustnem higieniku. Z ultrazvočnim čistilcem se zobni kamen temeljito odstrani skoraj brez bolečin. Nisem pristojna, da komentiram ponudbo storitev pri zasebnikih. Vsak od njih ima seznam storitev s cenami na spletu. Ozon se uporablja za brezbolečinsko dezinfekcijo v ustih in za zdravljenje predelov na dlesni in vnetih obzobnih žepkih, pa tudi za dezinfekcijo rane po izdrtju zoba ter za naraven način razkuževanja zoba, preden mu namestimo novo plombo.

Laserska terapija je neinvazivna, varna oblika zdravljenja brez stranskih učinkov. Večino časa med terapijo ne čutimo ničesar. Laser spodbuja celjenje v poškodovanem tkivu. Glavna skrb pri laserskem zdravljenju je zaščita s posebnimi očali.

Ob zaključku bi še enkrat poudarila pomen ustne higiene, profesionalno čiščenje zob vsaj dvakrat letno pa je pomemben ukrep za preprečevanje parodontalne bolezni. V odgovoru sem osvetlila nekaj vidikov, več pa vam bosta lahko povedala vaš zobozdravnik in ustni higienik.

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro,

prim. Marta Križnar Škapin, dr. stom. spec. pedontolog

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!