Nasveti

Recepti Neje Gria za vsako priložnost

Lara Jelen
18. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Neja Gril, ustvarjalka slastnih receptov na spletni platformi Nejin zajtrk (angleško Breakfast Club), številne Slovence navdihuje z idejami za okusen zajtrk. Zdaj pa je izdala še svojo prvo kuharsko knjigo z naslovom Kuhajmo okusno: preprosti recepti za vsako priložnost. V njej niso le recepti za božanske zajtrke, temveč tudi odlične ideje za glavne jedi, malice, ki jih vzamemo s sabo v službo, sladice, jedi na žlico, pa še za praznovanja in piknike. Tekst: LARA JELEN foto: NINA ZORČIČ

NINA ZORČIČ
Neja Gril

V kulinariki se je Ptujčanka Neja Gril preizkusila že zelo zgodaj v otroštvu. Prva jed, ki se je je naučila pripraviti, so bile palačinke. Sledila je dolgoletna »kariera« domače mojstrice za peko tort za razna praznovanja. Preobrat v razmišljanju o hrani pa se ji je zgodil že v najstniških letih, ko so se ji pojavile prve zdravstvene težave. Ko skoraj ni bilo več dneva brez bolečin v želodcu, je dojela, da več kot očitno nečesa ne počne prav. Spremenila je prehranjevalne navade in se začela prehranjevati bolj uravnoteženo. K boljšim odločitvam, ki bi se začele že z izbiro zajtrka, je želela spodbuditi tudi druge in tako je nastal Breakfast Club. S čisto svežo kuharsko knjigo si je uresničila še eno od velikih želja. Nadeja se, da bo morda prav ta povod za prav posebno razsvetljenje pri bralcih – spoznanje, da nam ni treba tako zelo pogosto obiskovati restavracij s hitro prehrano.

JAJČNI MAFINI Z BROKOLIJEM IN FETO 
Sestavine

  • 8 velikih jajc   
  • 1 čebula 
  • 400 g kuhanega brokolija ali ostanek druge zelenjave 
  • 100 g fete 
  • 1 pest svežega peteršilja 
  • 1 čajna žlička soli 
  • 1/2 čajne žličke mletega popra
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 1 čajna žlička olivnega olja, za praženje zelenjave
  • olivno olje, za premaz pekača za mafine

NINA ZORČIČ
Jajčni mafini z brokolijem in feto

NAMIG
Brokoli lahko zamenjamo s poljubno zelenjavo, ki nam je ostala in jo moramo nujno porabiti. Uporabimo lahko kuhano cvetačo, papriko, korenje, grah ...

Priprava

1.     Pečico segrejemo na 180 °C ter pripravimo in namastimo pekač za mafine.

2.     Pripravimo zelenjavo. Čebulo olupimo in sesekljamo na majhne koščke. Peteršilj operemo, osušimo in na drobno sesekljamo.

3.     V veliko posodo ubijemo jajca in jih dobro razžvrkljamo ter začinimo s ½ čajne žličke soli in poprom.

4.     Segrejemo ponev, v katero vlijemo žlico olivnega olja. Na segreti in naoljeni ponvi popražimo čebulo, ko ta postekleni, pa dodamo še kuhan brokoli ali ostanek katere druge kuhane zelenjave. Začinimo z drugo polovico čajne žličke soli in česnom v prahu. Pražimo nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča in lepo zadiši.

5.     Praženo zelenjavo dodamo v posodo z jajci. 

6.     K jajčni zmesi nadrobimo feto in sesekljan peteršilj. Vse skupaj ponovno premešamo. 

7.     Pripravljeno zmes enakomerno razdelimo v modelčke za mafine, ki jih napolnimo do 2/3. Sama sem uporabila srednje velike modelčke za 12 mafinov.

8.     Pekač z maso postavimo v ogreto pečico in pečemo jajčne mafine 17–20 minut.

9.     Ko so pečeni, jih nekoliko ohladimo in po želji serviramo z dodatno zdrobljeno feto. 

NAMIG
Jajčne mafine lahko pripravimo v večji količini in uživamo čez teden, saj v hladilniku zdržijo do štiri dni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!