Nasveti

Pusti me pri miru, spim

Urška Petek, veterinarka
10. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Kot otroke nas naučijo, da so ježki simpatične živali, ki na svojih bodicah prenašajo jabolka in hruške. Pa je to res?

Shutterstock
Pogosto lahko ob večerih v bližini grmovja slišite cmokanje in čudne glasove.

Jež spada med sesalce in v družino ježev. Pravih ježev je 17 vrst, v Sloveniji živita beloprsi in rjavoprsi, prvi je bolj razširjen. Najpogosteje je njegovo bivališče gozd, ki ima veliko grmovja, lahko pa se naseli tudi v sadovnjaku, mestnem parku ali na domačem vrtu. Predvsem je pomembno, da ima ustrezno zatočišče – mesto, kamor se lahko umakne ob morebitni nevarnosti in kjer prespi dan. Aktiven je namreč predvsem ponoči. Pogosto lahko ob večerih v bližini grmovja slišite cmokanje in čudne glasove. Ne ustrašite se, to je jež!

Prepovedano jih je zadrževati v ujetništvu

Ima kratko in čokato telo, ki ga po zgornjem delu pokrivajo bodice, na odraslem ježu jih je kar od pet do sedem tisoč. Ima koničast smrček, majhne oči in kratka, okrogla ušesa. Odrasli jež ima kar 44 zob. Kadar se znajde v nevarnosti, se zvije v bodečo kroglo in spušča glasne glasove (cviljenje, hrkanje, cmokanje).

Oba, tako beloprsi kot rjavoprsi jež, spadata med zavarovane živalske vrste, katerih obstoj je ogrožen zaradi sprememb v okolju, naravnega zmanjševanja populacije ali človeškega vpliva. Zavarovane živalske vrste je prepovedano loviti, ubijati, zastrupljati, prodajati, vznemirjati, jim uničevati gnezda in jih zadrževati v ujetništvu.

Shutterstock
Če želimo ježu nastaviti hrano v okolici našega doma, moramo paziti, da bo hrana zanj primerna.

Poskrbimo za njihovo dobro počutje

Kaj pa lahko storite, da se bo jež dobro počutil v vaši okolici? Pustite kakšen kup listja, mahu, suhe trave, kup dračja ali »neurejeno« grmovje, saj si ježi iz tega naredijo skrivališče. Ne nastavljajte strupov za glodavce, polže …, saj so lahko usodni tudi za druge živalske vrste. Če imate ribnik ali bazen, omogočite, da lahko jež zleze na varno, če slučajno pade vanj (dovolj visok kamen, mostiček …). Ograja naj ima tako široke vmesne prostore, da lahko odrasel jež brez težav zleze skoznje, ali tako ozke, da ne more. V nasprotnem primeru se lahko zagozdi, poškoduje in celo počasi umre. Pogosto se ježi zapletejo v mreže, pločevinke, celo v plastične sveče. Pred leti smo v Šolski veterinarski ambulanti, kjer sem zaposlena, sprejeli ježka, ki je želel zlesti v svečo in se je zagozdil – verjetno smo ga ujeli tik pred neizbežno smrtjo, saj je komaj še dihal. Pred kratkim pa smo v ambulanti operirali ježka, ki se je zapletel v plastično vrvico; tako močno se mu je ovila okoli zadnje tačke in vratu, da smo morali tačko amputirati, pod vratom pa je nastala grda rana. Vendar je jež lepo okreval in je sedaj že na svobodi.

Nikar jim ne nastavljajte kravjega mleka

Ježi so žužkojedi, kar pomeni, da se bolj kot z jabolki in hruškami prehranjujejo z deževniki, hrošči, stonogami, pajki, polži … Med njihovo prehrano pa se znajdejo tudi poljske in gozdne miši, ptičji mladiči ter jagodičevje in drugo sadje.

Če želimo ježu nastaviti hrano v okolici našega doma, moramo paziti, da bo hrana zanj primerna. Nikar ne nastavljajte kravjega mleka, saj ježki ne presnavljajo laktoze in jim lahko takšno mleko povzroči hudo drisko. Ponudite jim lahko navadno vodo ali mačje mleko, naj bo nastavljeno v nizko posodico, ki jo brez težav dosežejo. Primerna hrana zanje je mokra ali suha hrana za mačke, lahko tudi pse. Človeška hrana zanje ni primerna!

 Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!