Nasveti

Število spolno prenosljivih okužb narašča

Vasja Jager, vasja.jager@jana.si
8. 11. 2023, 06.00
Deli članek:

Spolno prenosljive okužbe, za katere je že skoraj veljalo, da so stvar preteklosti, so v Sloveniji znova na pohodu. Najbolj so na udaru mladostniki in moški, ki seksajo z moškimi.

shutterstock
Temna plat seksa

Pred dobrim mesecem dni je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil najnovejše poročilo o stanju spolno prenosljivih okužb v Sloveniji, ki se nanaša na leto 2021 – torej leto, v katerem je bila pri nas na vrhuncu epidemija covida. A če so dobršen del tistega obdobja veljale omejitve medsebojnih stikov, je slovenski živelj še vedno vneto negoval spolne stike. Kot ugotavlja omenjeno poročilo, je bilo v letu 2021 uradno prijavljenih 1759 primerov spolno prenosljivih okužb, 248 več kot leto prej – pri čemer v podatke sploh niso zajete okužbe z najbolj smrtonosnima med tovrstnimi boleznimi, HIV in hepatitisom. Visoke številke glede »tradicionalnih« spolnih bolezni pa so zgolj vrh ledene gore, opozarjajo strokovnjakinje in strokovnjaki: »Podatki o prijavljenih primerih podcenjujejo njihovo pogostost med prebivalstvom.«

Najpogostejši je uretritis oziroma vnetje mehurja, ki ga je v letu 2021 s spolnimi odnosi na novo staknilo (vsaj) 520 ljudi. Sledila je klamidija, ki dostikrat poteka brez simptomov, v primerih zapletov pa poleg genitalnih infekcij lahko povzroči vrsto resnih težav vključno s trahomom, ki vodi v slepoto, pri ženskah pa lahko privede do izgube plodnosti. V letu 2021 je bilo v Sloveniji uradno prijavljenih 328 primerov klamidije, bolezen pa je še posebej prisotna med najstniki in mlajšimi odraslimi; po ocenah NIJZ je s klamidijo okuženih 3,4 odstotka vseh spolno aktivnih moških med 18. in 24. letom in 5,6 odstotka žensk iste starosti – več kot vsaka dvajseta.

Na tretjem mestu so bile genitalne bradavice, ki jih je prijavilo 197 moških in 123 žensk; za slednje so tovrstne okužbe še posebej nevarne, kajti povzročajo jih humani papiloma virusi (HPV), iz katerih se lahko razvije rak materničnega vratu. Prijavljenih je bilo še nad 300 primerov gonoreje, ljudsko imenovane »kapavica« zaradi gnojnega izločka, ki ga na spolovilih povzroča vnetje. Nabor veneričnih obolenj se sklene s sifilisom, ki človeštvu že od pamtiveka brani brezskrbno uživanje v seksu, saj povzroča boleče izpuščaje in razjede; v letu 2021 je bilo prijavljenih 39 primerov zgodnjih okužb in dve v napredovalem stadiju.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!