Nasveti

Okusna mineštra Žana Papiča

Andreja Comino
6. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Mojster smeha Žan Papič se dobro znajde tudi v kuhinji. »Vsakič si želim kuhati več in bolje. Vendar na koncu ugotovim, da nimam idej in ne vem, kaj bi zares kuhal. Sem pa letos pridobil novo litoželezno posodo, ki je univerzalna in jo uporabljam za vse,« razlaga in doda, da v njej največkrat pripravlja mineštre. Česar ne poje, prelije po porcijah v manjše posode in zamrzne. Ker je pogosto v časovni stiski, mu zaloge iz zamrzovalnika pridejo zelo prav. V nekaj minutah ima pripravljeno toplo, zdravo in slastno kosilo. »Žal pa živim sam in kuhati samo za enega je na meji smotrnega ter rahlo žalostno,« pove.

edit: Jana
Okusna mineštra, vedno na zalogi

Sestavine za štiri osebe

2 žlici olivnega olja

1/2 čebule

1 steblo zelene

1–2 korenčka

2 stroka česna

2 manjši bučki

1/2 rumene ali rdeče paprike

2 srednje velika paradižnika

približno liter in pol jušne osnove (za vegetarijansko različico uporabimo zelenjavno osnovo)

1 lovorjev list

1 žlička svežih timijanovih listkov (ali pol žličke posušenega)

2 pesti drobnih jušnih testenin

1 pest izluščenega graha (lahko uporabimo tudi zamrznjenega)

sol in mlet poper

sveža bazilika za serviranje

sveže nariban parmezan za serviranje

Priprava

1. Čebulo in česen olupimo ter ločeno na drobno nasekljamo. Vso zelenjavo očistimo, operemo in zrežemo na manjše koščke. Na kuhalnik pristavimo večji lonec in v njem segrejemo olje. Dodamo čebulo, zeleno in korenček ter zelenjavo med občasnim mešanjem pražimo približno osem minut, da se zmehča. Temperaturo znižamo na srednjo jakost, da se zelenjava med praženjem ne zažge. 

2. V lonec dodamo česen in ga skupaj z zelenjavo pražimo eno minuto, da zadiši. Primešamo bučko, paradižnik in papriko ter vse skupaj med mešanjem pražimo še dve minuti.

3. Zalijemo z jušno osnovo in dodamo začimbe (timijan, lovorjev list, sol in poper). Temperaturo povišamo in počakamo, da tekočina rahlo zavre. V lonec nato dodamo še grah. Ko mineštra ponovno zavre, temperaturo znižamo za toliko, da tekočina zgolj rahlo vre. Za takojšen obed kuhamo malo dlje in dodamo še testenine, če pa je mineštra namenjena zamrzovanju, jo z ognja odstavimo, ko je zelenjava še hrustljava, in testenine skuhamo posebej, ko jo nameravamo pojesti. Pred serviranjem potresemo še z na grobo narezano baziliko in naribanim parmezanom.

ŽANOV NASVET ZA ZAMRZOVANJE
Da se zelenjava ob ponovnem pogrevanju mineštre ne bo povsem razkuhala, jo pred zamrzovanjem pustite rahlo hrustljavo. Testenine skuhajte posebej. Če jih boste namreč zamrznili, se bodo ob pogrevanju razmočile.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!