Nasveti

Iz babičine shrambe: Solata s pečeno bučo

Metka McCully Žigon
20. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Jeseni kraljujejo zdrave in okusne buče. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od slanih do sladkih. Pečeno bučo pri nas radi jemo v solati skupaj z zeleno listnato zelenjavo. Da je bolj zanimivo in okusno, jo obogatimo s feto, pinjolami in še čim po trenutnem navdihu. Taka solata je lahko kar samostojen obrok, bolj lačni pa si zraven pripravijo še kaj. Recept: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Solata s pečeno bučo

Sestavine

  • 1 buča maslenka (butternut) 
  • 250 g mlade špinače ali mešane listnate solate (radič, endivja, rukola ...)
  • 200 g fete
  • 2 žlici pinjol (ali bučnih semen)
  • sol, muškatni orešček

Za polivko:

  • 1 žlica medu
  • ½ žličke gorčice
  • sol
  • kis – po okusu   
  • nekaj žlic olivnega olja

Priprava
1. Bučo olupimo, odstranimo semena, jo zrežemo na kocke in damo na pekač, obložen s peki papirjem. Posolimo, popršimo z mletim muškatnim oreškom in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo jo na 185 stopinjah Celzija 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da bo lepše in enakomerneje zapečena.

2. Medtem pripravimo polivko. V skodelico damo med, gorčico in sol ter z metlico za stepanje zmešamo. Počasi med mešanjem prilivamo olivno olje, da nastane gladka omaka. Po okusu dodamo še žlico ali dve kisa.

3. Špinačo, rukolo ali drugo zeleno solato očistimo in operemo, v skledi jo zmešamo s polivko. Dodamo na kocke zdrobljeno feto, popečene pinjole in pečeno bučo. Če želimo, čez potresemo še žlico ali dve posušenih brusnic.

NAMIG
Za solato potrebujemo le skodelico ali dve na kocke narezane buče. Kar nam je ostane, spravimo in uporabimo za juho, njoke ali kakšno drugo bučno jed.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!