Nasveti

Klasične jedi v poletni preobleki

Lara Jelen
13. 8. 2023, 07.00
Deli članek:

Zdaj, ko je na vrtu obilo zelenjave, jo lahko dodamo tudi v nekatere klasične jedi in jih tako popestrimo. Kaj pravite na mesne kroglice s papriko ali lazanjo s špinačo? izbrskali smo tudi odličen recept za piščanca po maroško (tagine).

Profimedia
Poletni jedilnik

Mesne kroglice s papriko

Sestavine
500 g paradižnika
2 čebuli
2 zeleni in 1 rdeča paprika
6 žlic olja
250 ml zelenjavne juhe
500 g mletega svinjskega mesa
2 jajci
drobtine po potrebi
1/2 čajne žličke mlete sladke paprike
1 čajna žlička origana
1 strok česna
pest sesekljanega zelenega peteršilja
sol in poper

Profimedia
Mesne kroglice s papriko


Priprava
1.Eno čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Paradižnike skuhajte, olupite in narežite na koščke. Papriki odstranite sredico in jo narežite na majhne trakove. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem prepražite polovico čebule. Dodajte papriko, na kratko prepražite in prilijte juho. Kuhajte 5 minut, dodajte paradižnike, začinite s soljo, origanom in poprom ter kuhajte 15 minut. Odstranite z ognja in hranite na toplem.

2. Drugo čebulo in sesekljan česen prepražite na 2 žlicah olja in pustite, da se ohladi. Mešanico vmešajte v mleto meso, vmešajte nekaj peteršilja, jajce in drobtine. Začinite s soljo, poprom in papriko. Oblikujte kroglice in jih približno 10 minut pecite na preostalem olju (previdno obračajte, da kroglice ostanejo cele). Nato vlijte paradižnikovo zmes in skupaj na kratko pokuhajte.

3. Preden postrežete, potresite s preostalim peteršiljem. Za prilogo je najboljši riž ali pire.

Piščančji tagine z olivami

Sestavine

1 piščanec (približno 1,5 kg)
1–2 vloženi limoni
4 stroki česna
1 žlica mletega ingverja
1 žlica mletega cimeta
1 velika čebula
1 šopek peteršilja
1 šopek koriandra ali peščica posušenega koriandra
2 žlici olivnega ali sončničnega olja
2 žlici masla
sol
mleti poper
250 ml kokošje juhe (lahko uporabimo jušno kocko)
ščepec žafrana
20 zelenih oliv, odcejenih

Profimedia
Piščančji tagine z olivami

Priprava
1. Piščanca operite, osušite, razrežite na 8 kosov (namesto celega piščanca lahko kupite tudi kar stegna) in položite v pekač. Nanj izdolbite vložene limone, dodajte na drobno sesekljan česen ter potresite z ingverjem in cimetom. Zaprite pokrov in pustite marinirati 20 minut.
2. Limonino lupino narežite na tanke trakove, olupljeno čebulo pa na kocke. Na drobno sesekljajte toliko peteršilja in koriandra, da dobite po eno žlico vsake začimbe.
3. Mariniranemu piščancu dodajte olje in maslo ter ga na močnem ognju pražite od 8 do 10 minut, dokler ne postane zlatorumen. Med cvrtjem meso pogosto obračajte, da se zapeče z vseh strani.
4. Nato zmanjšajte temperaturo, odstranite kose piščanca in v posodo dodajte sesekljano čebulo, peteršilj in koriander ter počasi pražite 5 minut. Vrnite piščanca, začinite s soljo in sveže mletim poprom, potresite z žafranom in po potrebi zalijte s kokošjo juho ali mlačno vodo. Pokrijte in dušite na nizkem ognju 25–30 minut. Občasno preverite, da meso ne porjavi, in ga po potrebi popoprajte.
5. Na koncu dodajte trakove limonine lupine in olive ter skupaj kuhajte še nekaj minut. Najboljša priloga so kruh, riž ali kuskus.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 32, 8. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!