Nasveti

Presna robidova torta

SANJA GAČNIK, ustvarjalka kulunaričnega bloga lasanja.si
5. 8. 2023, 08.15
Deli članek:

Tokrat je na vrsto prišla presna robidova torta. Njena podlaga je neverjetno mehka in prav nič zbita, srednja plast pa kremasta in ne preveč sladka. Zgornja plast marmelade se odlično poda k torti in poudari njen okus, tako da nikar ne izpustite zgornjega premaza!

Sanja Gačnik
Robidova torta

Sestavine 
za tortno podlago

  • 200 g izkoščičenih datljev
  • 65 g vode
  • 150 g mandljev
  • 50 g vode
  • 20 g stopljenega kokosovega olja

    za robidovo marmelado
  • 1 kg (odmrznjenih) robid
  • sladilo po okusu (javorjev sirup, brezovo sladilo, agavin sirup, sladkor …)
  • 35 g čijinih semen

    za kremo
  • 350 g indijskih oreščkov, čez noč namočenih v hladni vodi
  • kokosova smetana iz 1 ohlajene pločevinke kokosovega mleka
  • sladilo po okusu
  • 60 g kokosovega olja
  • 1/3 robidove marmelade

Priprava

1.  Najprej se lotimo priprave tortne podlage.V mešalnik damo datlje in 70 g vode ter mešamo tako dolgo, da nastane gosta pasta. Predenemo v skledo. Enako naredimo z mandlji: s 50 g vode jih mešamo tako dolgo, da nastane pasta. Zmešamo jo z datljevo pasto in stopljenim kokosovim oljem ter razporedimo po tortnem modlu, ki smo ga prej obložili z acetatno folijo ali peki papirjem. Damo v hladilnik, dokler ne pripravimo preostalih plasti.

2.  Za robidovo marmelado odmrznemo robide (če imamo zamrznjene), jih odcedimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto pasto. Dodamo jim izbrano sladilo in čijina semena ter pustimo stati 30 minut, da čijina semena nabreknejo. Maso nato razdelimo na tri dele: enega razmažemo po tortni podlagi, drugega zmešamo s kremo, tretjega pa prihranimo za premaz torte.

3.  Za kremo indijske oreščke noč prej namočimo v zadostni količini hladne vode. Naslednji dan jih odcedimo in speremo pod tekočo vodo. V mešalniku jih z 1 dcl vode zmiksamo v gladko pasto. Damo jih v posodo, dodamo kokosovo smetano (strjeno kremo na vrhu ohlajene pločevinke kokosovega mleka) in zmešamo. Dodamo še sladilo po izbiri in stopljeno kokosovo olje. Na koncu v maso narahlo vmešamo še tretjino robidove marmelade in prelijemo po tortni podlagi. Za nekaj časa jo postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Ko je dovolj trda, čeznjo prelijemo še zadnjo tretjino robidove marmelade.

4.  Hranimo jo v hladilniku.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!