Nasveti

Kateri zaščitni faktor naj uporabim?

jk
4. 8. 2023, 06.15
Deli članek:

Pred močnimi poletnimi sončnimi žarki se moramo obvezno zaščititi. Nikar ne kupujte izdelkov z najnižjimi zaščitnimi faktorji, saj nas ščitijo zelo kratek čas, posledično pa jih je treba pogosteje nanašati.

Shutterstock
Pposkrbite za pravilno zaščito pred soncem.

Običajno priporočilo dermatologov je zaščitni faktor 30. Vendar je znano, da ljudje pri nanašanju zaščitne kreme nismo dovolj natančni, pogosto celo pozabimo nanjo, zato je bolje uporabljati višji zaščitni faktor. Če bomo soncu izpostavljeni dlje časa, je najbolje uporabiti faktor 50.

Za en nanos devet žličk kreme

Strokovno navodilo je natančno: dva miligrama kreme na kvadratni centimeter kože. A le kdo ve, koliko je dva miligrama, in tudi kvadratni centimeter je glede na površino kože nekoliko nejasno merilo. Praktični Američani so to pravilo poenostavili v »pravilo devet«, ki pravi, da potrebujemo za zaščito kože pred soncem 9 žličk kreme: 1 žličko za levo roko, 1 za desno, 2 žlički za trebuh in hrbet, potem pa še 2 žlički za levo nogo in 2 žlički za desno. Če smo nad to količino presenečeni, najverjetneje spadamo v večino, ki uporablja v povprečju med 0,8 do 1 miligram na kvadratni centimeter, torej le polovico priporočene količine.

Shutterstock
Najboljša krema za zaščito pred soncem tista, ki jo zares uporabljamo. Prav nič ne koristi, če je v tubi!

Nanos obnovimo vsaki dve uri

Zaščito si nanesemo že 15 minut pred odhodom na sonce in obnovimo vsaki dve uri. Vodoodporno kremo potrebujejo plavalci in vsi, ki se močno potijo. Pred osvežilnim nanosom kreme za sončenje si kožo obrišimo in zaščito nanašajmo na suho kožo.

Nikar ne pozabite na obraz!

Zaščita pred soncem se dobi v različnih oblikah: kot krema, losjon, gel, olje ali sprej. Vse lahko uporabimo za zaščito telesa, za obraz pa raje vzemimo losjone, kreme ali olja. Nanos s pršenjem ni natančen in lahko draži oči, nos ali grlo. Na splošno velja, da naj bo zaščita za obraz lažja, ne zelo mastna. A ne pozabimo, da je tretjina vseh kožnih rakov rak na nosu, ker je ta pač posebej izpostavljen. Nujno si zaščitite tudi ustnice in ušesa, lasišče pa bo še najbolj varno, če ga pokrijemo s klobučkom.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!