Nasveti

Nič več izpuščajev po britju

jk
21. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Kako znano: ravnokar smo končali britje odvečnih dlačic, kar naenkrat pa se na koži pojavijo izpuščajčki. Ti so lahko posledica britja, ki na občutljivi koži izzove reakcijo, ali pa nastanejo zaradi vraščenih dlačic. Ponujamo nekaj možnih rešitev iz domače lekarne

Shutterstock
Uh, to britje ...

Neprijetna rdečica z izpuščaji in razdraženo kožo, ki nastane kmalu po britju, je posledica ne dovolj ostre britve ali britja brez ustrezne pene za britje. Za izpuščaje zaradi vraščenih dlačic pa se lahko le sprašujemo, zakaj se dlaka nepravilno vrašča nazaj v kožo. Običajno to ni povezano z nobenim zunanjim povzročiteljem, kajti narava dlak je pač takšna, da so mehke in se kodrajo, in tako se zgodi, da se vraščajo nazaj v kožo.

Shutterstock
Najhitrejša pomoč je jabolčni kis.

Jabolčni kis, hlajenje in zeleni čaj

K sreči je za blaženje izpuščajev na koži, ne glede na to, kaj je razlog za njihov nastanek, na voljo kar precej pripomočkov iz domače lekarne. Najbolj znana in tudi najhitrejša pomoč je jabolčni kis: zmešajmo dva enaka dela jabolčnega kisa in vode ter mešanico nanesimo na prizadeto mesto z bombažno vato. Kis se med drugim ponaša z antibakterijskim učinkom. Tudi hlajenje kože pomaga: vzemimo uporabljene, torej vlažne čajne vrečke črnega, zelenega ali kamiličnega čaja, jih dajmo v zamrzovalnik ter položimo na razdraženo kožo. Tak tretma je primeren za zaključek britja, tudi če niso nastali izpuščaji.

Na izpuščaje, ki nastajajo okoli v kožo vraščene dlačice, položimo topel obkladek, ki bo zmehčal kožo ter s tem omogočil dlaki, da se osvobodi. Če imamo pogosto težave z vraščenimi dlačicami, redno masirajmo problematičen predel kože s krtačo za nego in masažo, kar bo pomagalo dlakam, da se osvobodijo vraščenosti, prav tako pa preprečuje nastanek vraščanja.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 29, 18. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!