Nasveti

Recept na preizkušnji: Kruhov narastek z jabolki in rozinami

Irena Kristan Bradač
16. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Še eden izmed receptov iz zakladnice recikliramo ostanke v kuhinji. Dober je v vseh temperaturnih stanjih, samostojen ali za posladek po kakšni jedi na žlico.

revija Jana
Kruhov narastek z jabolki in rozinami

Sestavine  

500 g starega kruha

2 jabolki

na drobno naribana lupinica ene (bio) limone

½ žličke mletega cimeta

4 jajca

600 ml mleka 

100 g rjavega sladkorja

2 pesti rozin

50 g masla, narezanega na koščke

maslo za namastitev pekača


Priprava

1. Kruh narežemo na majhne kocke in damo v večjo posodo. Jabolki umijemo in naribamo. Damo ju v posodo h kruhu, pa še rozine, cimet in limonino lupinico. Premešamo.

2. Mešanico razporedimo v primeren, z maslom premazan pekač (naj bo kar globok!).

3. V manjši posodi razžvrkljamo jajca ter jih zmešamo z mlekom in sladkorjem. S tem prelijemo sestavine v pekaču in pustimo 15 minut, da se vse dobro prepoji. Če se vam zdi, da je tekočine premalo, kar dolijte mleko, seveda po občutku in postopoma.

4. Preden narastek prepustite pečici, ki ste jo ogreli na 180 stopinj, po njem razporedite lističe masla. Peče se od 30 do 40 minut, če je treba, vmes pokrijte s papirjem za peko, da ne bo narastek po vrhu preveč zapečen.

NAMIG

Poleti lahko v kruhov narastek po želji dodamo tudi katero drugo, sezonsko sadje.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!