Nasveti

Mogočni pripravki iz sladkega pelina

Renta Ucman
16. 6. 2023, 10.00
Deli članek:

Zeliščarka Metka Klemenc si z njim krepi zdravje ...

Shutterstock
'Liste sladkega pelina porežemo in posušimo. Sa- ma jih razprostrem na kartonaste škatle in na suhem mestu se posušijo v nekaj dneh.'

Metka Klemenc, upokojena učiteljica kemije in ljubiteljska zeliščarka, ki o zeliščarskih skrivnostih še zdaj uči na tečajih, bo čez dve leti dopolnila osem desetletij. Zelo aktivna gospa svojo vitalnost, čilost, vedrino in izjemno življenjsko energijo krepi tudi s številnimi zelišči in začimbnicami, ki jih goji na domačem vrtu in njivi. Posebej ljub ji je vsestransko blagodejen sladki pelin, ki čudovito diši. Ali veste, kako si ga pripraviti v čaju, da bo kar najučinkovitejši? Ali kako ga kombinirati z medom ali črno kumino? Ne le, da vse to krepi odpornost, tudi pri povišanem holesterolu in pogostih herpesih vam lahko pomaga.

»Sladki pelin je enoletna, čudovito dišeča rastlina lepe zelene barve, ki spada v velik rod pelinov. V Sloveniji najbolj poznamo navadni pelin, sladki pelin pa bolje spoznavamo šele v zadnjih letih. Sama ga že nekaj let gojim na domačem vrtu in njivi. Iz njega pripravljam blagodejne pripravke za boljšo odpornost, počutje in zdravje,« pojasnjuje Metka Klemenc, ki je tako aktivna, kot da šteje vsaj dve desetletji manj. O sladkem pelinu uči tudi na dobro obiskanih zeliščarskih tečajih.

Šimen Zupančič
Zeliščarka Metka Klemenc si z njim krepi zdravje

Z vonjem odganja mrčes

O sladkem pelinu je prebrala veliko dobrega, zato je pred tremi leti na tržnici kupila prvo sadiko. Posadila jo je na vrt in lepo se je razrasla. Zdaj se ji sladki pelin vsako leto s semeni zaseje sam. »Zraste v približno meter visok in zelo košat grmiček. Tista prva sadika ima veliko potomcev. Sladki pelin je nezahtevna enoletnica, ki ne potrebuje posebne nege. Lepo uspeva na sončni legi in v dobro odcedni zemlji. Tudi posebnega gnojenja ne potrebuje. Če je suša, pa ga je treba malo zaliti. Zame so dovolj trije grmički. Rastlina se hitro obnavlja in jo zato vse poletje lahko sproti režem. Lahko ga porežemo tik pred cvetenjem, pa tudi v času cvetenja in na koncu vrtne sezone. S svojim vonjem odganja mrčes, zato ga uporabljajo tudi v repelentih.«

Sladki pelin v tradicionalni kitajski medicini

»Na Kitajskem je znan več kot dva tisoč let in ga po tradicionalni kitajski medicini uporabljajo pri skoraj vseh težavah. Kitajska znanstvenica, ki ga je proučevala v povezavi z zdravljenjem malarije in v njem odkrila aktivno snov artemisinin, je leta 2015 za to odkritje dobila Nobelovo nagrado. V zadnjih letih to učinkovino raziskujejo tudi v zvezi z rakom.«

 Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.     

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!