Nasveti

Pelargonije, preprosto lepe

Lara Jelen
3. 6. 2023, 11.00
Deli članek:

Ljubitelji rož obožujemo poletne mesece, ko se na balkonu in vrtu razbohotijo cvetoče lepotice. Med pestro izbiro cvetja ena še posebej izstopa. To je pelargonija, ki je z raznolikimi sortami in barvami vedno v koraku s časom. A celo ta nezahtevna rastlina potrebuje po dolgotrajnem deževnem obdobju našo pomoč, da bo lahko zacvetela v vsej svoji polnosti. Tekst: L. J. Foto: FLORADANIA, PELARGONIUM FOR EUROPE

FLORADANIA
Te čudovite avtohtone južnoafriške rastline v posodah in balkonskih koritih pričarajo barvitost in ustvarijo sproščeno poletno razpoloženje.

Le malo stvari naredi življenje tako preprosto lepo kot pelargonije. So neverjetno robustne in nezahtevne za nego. Cvetijo obilno in neprekinjeno, ne da bi nam bilo treba zanje posebej skrbeti. Ustvarjajo prijetno vzdušje in dajejo občutek domačnosti. Pelargonije so del poletja, tako kot zajtrk na prostem in jagodni sladoled. Žal pa jim deževen maj ni napravil usluge, zato zdaj potrebujejo našo pomoč, da si opomorejo.

FLORADANIA
Pelargonije obožujejo sončne in delno senčne lege. V obdobju daljšega deževja jih je najbolje skriti pod streho, saj ne marajo namočenosti.

Če je zemlja preveč namočena, jih presadite
Pelargonije obožujejo sonce. Kot avtohtone južnoafriške rastline se ga ne morejo naveličati. V deževnem obdobju nastavljajo manj cvetov, a brez skrbi, takoj ko se vrnejo sončni dnevi, spet zaživijo. Pri tem jim lahko pomagamo tako, da jih posadimo v kakovosten substrat. Pomembno je, da ni preveč zbit, saj bo le tako lahko omogočal zraku in hranilom dostop do korenin, tudi kadar je moker. Ne pozabite na drenažni sloj, saj pelargonije res ne marajo premočenosti. Drenaža iz glinenih drobcev, kamenčkov ali podobnega na dnu korita zagotavlja, da kompost ne zamaši drenažnih lukenj in da lahko odvečna voda prosto odteka. Iz podstavka redno odlivajte vodo, ki se tam nabere. Če opazimo, da je zemlja povsem namočena, pelargonijam čim hitreje ustvarimo primernejše pogoje za rast. Vzamemo jih iz cvetličnega lonca, obrežemo od dežja poškodovane cvetove in poganjke, odstranimo mokro zemljo in rastlino posadimo v svežo. V tem primeru počakamo dan ali dva, preden jih prvič zalijemo.

Odstranite poškodovane cvetove in liste
Tudi če jih ne bomo presajali, pelargonijam, po katerih je veliko deževalo, odstranimo od vode poškodovane cvetove in liste. Tako bomo najverjetneje uspeli preprečiti glivične bolezni oziroma koreninsko gnilobo, ki se zlahka razvije v vlažnem okolju. Razveselimo jih še z dodatnim odmerkom tekočega gnojila, pa nam bodo hvaležno cvetele vse do jeseni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!