Nasveti

Sezujmo obuvala, poletje prihaja

Lara Jelen
3. 6. 2023, 10.00
Deli članek:

Ali nekaj tako preprostega, kot je bosonoga hoja po travi, res lahko ublaži vnetja, lajša bolečine, izboljša prekrvitev, regeneracijo, blaži stres, nas navda z več energije in boljšim spancem? Tekst: LARA JELEN

Dreamstime
stopala

Clinton Ober, Martin Zucker in Stephen T. Sinatra, kardiolog in bioenergetik, v knjigi Ozemljevanje pišejo, da je to najvarnejša in najnaravnejša rešitev za izboljšanje zdravja.

»Vzemite si približno pol ure in se bosi sprehodite, postojte ali posedite na tleh. Če vas pesti PMS, če imate artritične bolečine, bolečine v hrbtu, prebavne težave, težave pri navajanju na časovno razliko ali pa ste samo izžeti, pojdite na prosto (če vam seveda vreme dopušča) in se z bosimi stopali neposredno dotikajte zemlje. Počutili se boste bolje. Nato pa boste prišli do pomembne ugotovitve. Spoznali boste, da ste se kljub bivanju na površju Zemlje s svojim življenjskim slogom ločili od neomejene zdravilne energije, ki jo ima površina pod vašimi stopali, ne da bi to vedeli. Tu je, vedno je tu, vam na voljo, da jo sprejmete,« spodbujajo avtorji v knjigi, ki postrežejo tudi s konkretnimi primeri, ljudmi, ki jim je nekaj tako preprostega in prijetnega, kot je ozemljevanje, spremenilo življenje. V knjigi tako spoznamo nekdanjega odvetnika v podjetju z lestvice najbogatejših Fortune 500, ki je po rednem ozemljevanju doživel dramatično remisijo lupusa, izčrpavajoče avtoimunske bolezni. Svojo besedo za reden bosonog stik s tlemi zastavi tudi avstralski zdravnik, ki bolnikom z diabetično nevropatijo vrača občutek v otrplih stopalih. Pa paraplegik z Aljaske, ki petindvajset let po nesreči ni mogel premikati nog, zdaj pa jih ne le premika, naredi lahko tudi nekaj korakov. Njegova zgodba diši po čudežu.

Lačni smo stika z zemljo

»Ozemljevanje je brezčasna praksa kot tudi sodobno odkritje. Preprosto pomeni življenje v stiku z naravnim nabojem površine Zemlje (ko smo v stiku z njo, pravimo da smo ozemljeni), ki na naraven način odpravlja in preprečuje kronična vnetja v telesu. Ta učinek pomembno vpliva na zdravje, saj obstaja močna povezava med kroničnim vnetjem in skoraj vsemi kroničnimi boleznimi, vključno s starostnimi boleznimi in samim procesom staranja.« Morda res živimo na zemlji, a se je večina izmed nas ne dotika več, opažajo.

»Skozi zgodovino smo ljudje ohranjali neposredno fizično povezavo z Zemljo; s svojo kožo smo se dotikali kože Zemlje. Hodili smo bosi in spali neposredno na tleh. Ves čas smo bili po naravni poti napolnjeni z zdravilno energijo Zemlje. Dandanes večino svojega življenja in dela preživimo izolirani od nje. Nosimo neprevodne čevlje s sintetičnimi podplati, hodimo po tleh, ki so prekrita s preprogami, in spimo v posteljah, dvignjenih od tal. Svojega življenja ne preživljamo več v stiku s tlemi. Le redko se zunaj sprehajamo bosi. Odrezani smo. Lačni stika z Zemljo. Posledično je naše telo postalo kronično obremenjeno z vnetji, nenaravnimi procesi, za katere se zdi, da so prezrt razlog za naglo povečevanje števila odraslih in otrok, ki imajo težave z imunskim sistemom ter zdravstvene tegobe, povezane z vnetji. Izgubili smo svoje električne korenine, stik z električnimi tlemi Zemlje, ki je naša prvobitna zaščita proti vnetju. Ozemljevanje je preprosta rešitev za to prekinjeno povezavo. Enostavno si na prostem sezujte čevlje,« svetujejo.

Trava in zemlja, svojevrstno energijsko polje

»Ste že kdaj občutili nežno mravljinčenje ali toploto, ki se dviguje navzgor po nogah, medtem ko se z bosimi stopali sprehajate po peščeni plaži ali travniku, ki se lesketa v jutranji rosi? Ste se ob koncu takega sprehoda počutili živahnejše? Če ste se, ste izkusili, kako Zemlja polni vaše telo z energijo. Dejstvo je, da živimo na planetu, na katerem kar mrgoli naravnih energij. Površina našega planeta je polna številnih nežno pulzirajočih frekvenc, česar se večina izmed nas še ne zaveda. Le kdo bi rekel, da so stvari, kot so pesek, trava, pločnik ali zemlja, po kateri hodimo, energijsko polje? Toda ravno to je tisto, kar tla so in so vedno bila. Če to povemo drugače, naš planet je šest sekstilijonov (to je šestica, ki ji sledi enaindvajset ničel) ton težka baterija, ki se nenehno polni s sončnim sevanjem, bliskanjem strel in toploto, ki prihaja iz globin Zemljinega staljenega jedra. Tako kot baterija v avtomobilu, ki poganja motor in obrača kolesa, tudi ritmično pulziranje naravne energije, ki teče skozi Zemljo in se širi navzven skozi njeno površino, ohranja ritem in ravnovesje biološkega mehanizma življenja po vsem svetu in vpliva na vsa živa bitja, tako kopenska kot morska. Ljudi. Živali. Ribe. Rastline. Vse.« Impresivno, mar ne?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 22, 30. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!