Nasveti

Škodljivec številka ena

Miša Pušenjak
26. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Še o čebulni muhi, porovi zavrtalki in česnovi muhi ...

Shutterstock
Buba na poru

Česnova muha je svoja jajčeca že zalegla, zato česen lahko odkrijete. Če se njegovi notranji listi vihajo in zvijajo navznoter, najslabšo rastlino izpulite. Preverite, ali je v srčku ličinka, saj jo hitro vidite. V tem primeru neke pametne rešitve ni. Previdni in pozorni pa bodite drugo leto. Čebulna muha pa bo verjetno zalegla jajčeca ob prvih toplejših in mirnih dneh. Zdaj je bilo na srečo zanjo prehladno in prevetrovno. Vendar pa to pomeni, da lahko pričakujemo prve tople in mirne dni njen hitri in močni napad.

Zato čim prej pokrijte posevke. Naj razbijem še en mit, da rumene lepljive plošče preprečijo napad muhe. Žal se je izkazalo, da to ni res. Se pa nanje ujame veliko koristnih žuželk. Zato jih raje kar odstranite.

Shutterstock
Znamenja naleta muhe na drobnjaku

Naravna zaščita pred njimi je pokrivanje

Kakor hitro opazite prve znake, manjše površine lukovk (čebula, česen, por, šalotka, tudi drobnjak in okrasne čebule) pokrijete z agrokopreno. Še boljše kakor agrokoprene pa so navadne zavese, ki seveda ne smejo imeti prevelikih lukenj. Zato čipkaste navadno ne pridejo v poštev. Zavese lahko v mnogih trgovinah kupimo na kilogram in sploh niso tako drage. Bolje prepuščajo vlago, tako ven kakor noter, zato se pod njimi ne nabira tako kot pod agrokopreno. So tudi trpežnejše in se ne raztrgajo kar tako. Muha je namreč dokaj trmasta žuželka in kar dolgo išče pot do svojega gostitelja. Zato vsaka luknja ali prekrivka, slabo zadelana v tla, izniči ves naš trud, muhe najdejo svojo pot skoznjo.

Ker čebulnice plosko pokrivanje slabše prenašajo, saj so njihovi listi dokaj občutljivi, je smiselna postavitev nizkih lokov.

 Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 21, 23. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!