Nasveti

Slastni recepti za piknik na prostem

Lara Jelen
26. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Maj se je začel precej deževno, zato moramo veliko nadoknaditi. Končno je čas za piknik na prostem!

Profimedia
Recepti za piknik

Pikantne perutničke na žaru

Sestavine za 4 osebe

1 kg piščančjih kril

4 stroki česna

200 ml omake za žar

100 ml pinjenca

sol po okusu

mlet poper po okusu

čili po želji

Profimedia
Pikantne perutničke na žaru

Priprava

1. Perutničke sperite pod vodo in posušite. Zdrobite česen. V skledi zmešajte omako za žar, pinjenec, zdrobljen česen ter sol in poper po okusu. Če imate radi res pekoče, po želji dodajte še čili. Perutničke dajte v marinado in jih marinirajte vsaj 2 uri.
2. Marinirane perutničke položite na vroč žar in med peko obračajte, da se z vseh strani enakomerno zapečejo. Postrezite s solato.

Čevapčiči na palčki

Sestavine za 4 osebe

1 rdeča čebula

2 stroka česna

pest peteršilja

3 žlice drobnih drobtin

4 žlice belega vina

1 jajce

500 g mletega mesa (mešanica svinjine in govedine)

sol po okusu

mlet poper po okusu

4 žlice olivnega olja

1 žlica sezamovih semen

kruh pita ali lepinja

200 g češnjevega paradižnika

Profimedia
Čevapčiči na palčki

Priprava

1. Čebulo, česen in peteršilj sesekljajte. Drobtine zmešajte z vinom in jajcem ter pustite počivati ​​približno 10 minut.
2. Nato v zmes vmešajte mleto meso, čebulo, česen, peteršilj, sol, poper in še enkrat premešajte.
3. Iz mesne zmesi z mokrimi rokami naredite svaljke in jih nabodite na nabodala, namažite z oljem in pecite na žaru približno 6 minut. Med pečenjem obračajte, da se meso enakomerno zapeče z vseh strani. Pečene čevapčiče okrasite s sezamovimi semeni, postrezite s kruhom pita ali lepinjo, paradižnikom in omako za žar.

Tortilja s čičerkinimi falafli in zelenjavo

Sestavine za 4 osebe

225 g čičerike

6 šalotk

3 stroki česna

1 pest peteršilja

1 pest koriandra

1 žlička kumine

½ žličke mletega koriandra

1 in ½ žličke soli

4 žlice navadne moke

½ žličke sode bikarbone

Za preliv

250 g navadnega jogurta

1 žlica sesekljanega kopra

2 žlici limoninega soka

½ žličke soli

1 žlica rastlinskega olja

Za zraven

1 solatna kumara

200 g paradižnika

nekaj listov solate

1 rdeča čebula

svež koriander in pekoča paprika za okras

4 tortilje

Profimedia
Tortilja s čičerkinimi falafli in zelenjavo

Priprava

1. Čičerko namočite v vodi čez noč. Nato jo sperite in pustite, da se dobro odcedi. Zmešajte šalotko, česen, zelišča, začimbe, sol in 3 žlice vode. Na koncu dodajte čičerko in na grobo zmešajte (lahko kar v blenderju). Mešanico dajte v skledo, dodajte sol po okusu, moko, sodo bikarbono in premešajte.
2. Mešanico oblikujte v kepice in za nekaj časa postavite v hladilnik. Medtem pripravite preliv, tako da zmešate vse sestavine. Narežite zelenjavo za serviranje.
3. Falafle ocvrite v dovolj olja, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Položite jih na papirnati prtiček, da popije odvečno maščobo. Nato dajte falafle na tortilje, obložite z zelenjavo, prelijte s prelivom in tortilje zvijte.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!