Nasveti

Paroksizmalna položajna vrtoglavica: Ko se svet zavrti okoli tebe

T. N. S.
26. 5. 2023, 07.00
Deli članek:

»Moj Miha se je naenkrat začel počutiti, kot da bi bil pijan. Vrtelo se mu je, vse okoli njega se je premikalo. Hitro se utrudi, naporno se mu je voziti v avtu še kot potnik. Vsak pogled levo in desno je muka,« razlaga Ana. Mihi je zdravnik postavil diagnozo benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica.

Shutterstock
Diagnozo zdravnik potrdi tako, da bolnika postavi v poseben položaj.

Benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica (BPPV) je na srečo nenevarna, a izjemno neprijetna motnja. Po raziskavah jo doživlja 2,4 odstotka ljudi, ženske pa prizadene dvakrat pogosteje kot moške. Okoli 80. leta jo doživi vsak deseti, zdravniki pa jo relativno pogosto srečujejo tudi pri mlajših ljudeh.

Povzročajo jo kristalčki v ravnotežnem organu, ki se odlepijo in zaidejo v področje, kjer jih običajno ni. Tam dražijo čutne celice ravnotežnega organa in s tem povzročijo, da zaznavamo premikanje, kjer ga ni. Vrtoglavica se pojavi nenadoma in je pogosto intenzivna. Človek lahko čuti omotičnost, občutek, da se tla premikajo, da se vse okoli njega vrti, in izgublja ravnotežje. Včasih se vsemu skupaj pridruži še slabost. Epizode vrtoglavice so sicer kratke – okoli 30 sekund, a se ponavljajo.

Poslabšajo jo določeni položaji

BPPV lahko sproži ali še poslabša določen položaj ali premikanje. Ponavadi vrtoglavico izzove obračanje glave v postelji, dvigovanje iz čepečega položaja, leganje in vstajanje ali pogled navzgor.

Diagnozo zdravnik potrdi tako, da bolnika postavi v poseben položaj. Tudi zdravi se vrtoglavica lahko mehansko, z Epleyevim manevrom, ki je zelo učinkovit. Pomagajo tudi vestibularne vaje, o katerih vas bo poučil zdravnik. Ta vam bo verjetno predpisal tudi zdravila proti vrtoglavici in dva tedna bolniške. V tem času bi vrtoglavica morala izzveneti sama od sebe. Ni pa rečeno, da se ne bo kdaj vrnila.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 21, 23. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!