Nasveti

Kulinarična moda: Pomlad v užitnem plaščku

Lara Jelen
14. 5. 2023, 08.00
Deli članek:

Kako bi bilo videti, če bi si koprive, šparglji ali špinača nadeli plašč? Verjetno nekako takole. Predstavljamo recepte po zadnji spomladanski kulinarični modi.

revija Jana
Janini recepti

Špinačni zavitki s sušenimi paradižniki in sirom feta

Sestavine

  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 300 g mlade špinače
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • ščepec čilija
  • sol po okusu
  • mleti poper po okusu
  • 1 zavitek listnatega testa
  • 10 sušenih paradižnikov
  • 200 g fete
  • 1 jajce za premaz
  • črni sezam za posipanje

Priprava

1. V ponvi na malo oljčnega olja prepražimo drobno sesekljan česen, dodamo špinačne liste in smetano ter pustimo, da se špinača nekoliko poduši. Začinimo s čilijem, soljo in poprom.

2. Ohlajen nadev razporedimo po razvaljanem listnatem testu, dodamo polovice sušenega paradižnika in na manjše kocke narezan sir feta. Testo previdno zvijemo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s črnim sezamom.
3. Pečemo približno 30 minut na 200 °C, da se zlato rjavo obarva.

Profimedia
Špinačni zavitki s sušenimi paradižniki in sirom feta


Sirov burek s koprivami

Pri založbi Kmečki glas je pred kratkim izšla dopolnjena izdaja kuharice Gozdna kuhinja. V njej avtorica Petra Kavšek z bralci deli svoje odlične recepte z brezplačnimi darovi, ki nam jih ponuja narava. Navdušil nas je njen sirovi burek s koprivami.

Sestavine

  • zavitek vlečenega testa
  • 500 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • 250 g mladih koprivnih vršičkov
  • 3 dl navadnega tekočega jogurta
  • oljčno olje
  • sol

Priprava

1. Mlade koprive očistimo, splaknemo in na hitro prevremo v rahlo osoljenem kropu. Odcedimo in grobo sesekljamo.
2. Skuto zdrobimo, dodamo kislo smetano, malo jogurta, koprive, rumenjak in zmes posolimo. Iz beljaka naredimo trd sneg ter ga previdno vmešamo v nadev.
3. Pekač namažemo z oljem, na dno damo dve plasti vlečenega testa in nanju naložimo nadev. Prekrijemo z eno plastjo testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrhu naj bosta dve plasti testa.
4. Vse skupaj prelijemo z jogurtom in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut, da se jed lepo zapeče.

Profimedia
Sirov burek s koprivami

Šparglji v zeliščno-jajčni peni

»Divji šparglji veljajo za idealno hrano tistih, ki imajo težave s preveliko telesno težo. Pomagajo odstraniti iz telesa vse, kar se je čez zimo v njem slabega nabralo. Cenjeni so zaradi nizke energijske vrednosti,« v knjigi Gozdna kuhinja piše Petra Kavšek.

Sestavine

  • šopek divjih špargljev
  • 6 jajc
  • 160 g kisle smetane
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • timijan, majaron in rožmarin
  • česen v prahu
  • 2 stoka česna
  • 1 žlica masla

Priprava

1. Očiščene cele šparglje na hitro blanširamo (pokuhamo) v vreli vodi. Odcedimo jih in osušimo.
2. Jajca stepemo skupaj z naribanim parmezanom, smetano, česnom v prahu in sveže sesekljanimi zelišči. Po okusu solimo in popramo.
3. Podolgovat višji pekač (približno 22 x 10 cm) obložimo s papirjem za peko. Na dno damo plast špargljev ter prelijemo z jajčno kremo, nato spet naložimo plast špargljev in kremo ter nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega. Pekač pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj približno 30 minut.
4. Odstranimo folijo. Pečemo odkrito še 15 minut.
5. Pečico ugasnimo in pustimo narastek še 20 minut v njej. Nato ga zvrnemo na pladenj in narežemo na rezine.
6. Stroka česna drobno sesekljamo in ga skupaj s sesekljanim timijanom na hitro popražimo na maslu ter pokapamo po rezinah.

Profimedia
Šparglji v zeliščno-jajčni peni

Recepti so objavljeni v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!