Nasveti

Pomanjkanje vode v organizmu vodi v bolečine

jk
22. 4. 2023, 09.25
Deli članek:

Voda ima odločilen vpliv na naše zdravje. Strokovnjaki zatrjujejo, da lahko z njo odpravimo kar deset zdravstvenih težav, za katere po navadi uporabljamo zdravila ali preprosto ne vemo, da so lahko povezane s pomanjkanjem vode v organizmu.

Shutterstock
Koliko vode pa vi zaužijete čez dan?

Vsak dan z dihanjem, potenjem ter drugimi oblikami izločanja izgubimo do dva in pol litra tekočine. Če je ne nadomestimo, se ravnovesje poruši. Žal tega ne opazimo takoj in organizem potiho trpi pomanjkanje vode. Najprej se zgosti kri, kar hkrati pomeni slabši pretok. Notranji organi in mišice kmalu niso več dovolj preskrbljeni s hranili, pojavljajo se bolečine, kar pa lahko olajšamo preprosto s tem, da popijemo dnevno liter in pol vode ter obogatimo prehrano s sočnima zelenjavo in sadjem.

1.     Bolečina v hrbtu

Premalo pitja je lahko razlog za bolečine v hrbtu. Fascije so podkožno vezno tkivo, ki v tankem sloju ovija mišice, notranje organe, živčna vlakna, sklepe, kosti, pravzaprav celoten skelet. Zdravje fascije je močno odvisno od dobre navlaženosti, saj ji voda daje prožnost. Če ni dovolj hidrirana, se lepi – to pa se odraža kot bolečina. Tudi hrbtenični diski potrebujejo vodo, da ostaja njihovo jedro gibko. Študije kažejo, da dnevna količina 1,6 litra vode zmanjša nevarnost za pojav teh težav za 80 odstotkov.

2.     Pogosta vnetja

Vrsta nalezljivih bolezni je povezana z razvojem klic v sluznici, zato je zdrava sluznica bistvenega pomena za naše zdravje. Za zdravo sluznico pa je eden najpomembnejših dejavnikov prav voda. Le primerno vlažna in zdrava sluznica je odporna proti okužbam z virusi in bakterijami.

3. Preženite utrujenost

Možgani potrebujejo več tekočine kot kateri koli drug organ ali del telesa. Zagotavlja jim dobro prehranjenost in nemoten prenos dražljajev. Pomanjkanje vode se kaže kot utrujenost, izčrpanost in nezbranost.

4. Astma in alergije

Pri pomanjkanju vode se v organizmu začne izločati histamin. Ta zožuje dihalne poti, s čimer preprečuje, da bi telo z dihanjem izgubilo še več tekočine. To lahko sčasoma povzroči celo težave z dihali, na primer napade astme ali alergije.

5. Razstrupljanje brez nje odpade

Ena izmed osnovnih nalog vode je čiščenje organizma. Pomanjkanje tekočine poslabša delovanje ledvic in jeter, toksini začnejo zastajati v telesu, kar ga lahko oslabi. Za sprotno čiščenje telesa je treba popiti dovolj vode. Nasploh pa nam nobeno razstrupljanje ne bo prav nič koristilo, če ne bomo poskrbeli za zadosten vnos tekočine, ki bo pospremila toksine iz našega telesa.

Vabimo vas, da si nadaljevanje prispevka preberete v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!