Nasveti

Recept iz babičine shrambe: Marmorni kolač

Biba Jamnik Vidic
8. 4. 2023, 19.00
Deli članek:

Kadar smo si otroci zaželeli nekaj sladkega, babica pa ni imela veliko časa, je spekla marmorni kolač. Ker je ta sladica preprosta za pripravo, jo lahko tisti, ki niso vešči peke potic, spečejo tudi za velikonočne praznike.

Profimedia
Marmorni kolač

Marmorni kolač običajno pečemo v modlu za kolače, ki ima podobno obliko kot potičnica.

Sestavine

·         3 jajca 

·         14 dkg masla

·         28 dkg sladkorja v prahu

·         27 dkg ostre moke

·         ½ pecilnega praška

·         2 dl mlačnega mleka

·         od 3 do 4 žličke pravega kakava

·         maslo za model

Priprava

1. Rumenjake z zmehčanim maslom in sladkorjem penasto zmešamo.

2. Pecilni prašek pomešamo z moko, nato menjaje dodajamo 1 zajemalko mlačnega mleka in malo moke, dokler ne primešamo vsega mleka ter moke.

3. Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v maso.

4. V vogal testa previdno vmešamo kakav, pazimo, da kakavova mešanica ostane samo v majhnem delu testa.

5. Testo previdno vlijemo v dobro namaščen pekač, pazimo, da se beli in temni del testa med seboj lepo premešata.

6. Pečico ogrejemo na 200 °C in vanjo postavimo pekač za 10 minut. Potem temperaturo znižamo na 160 oziroma 170 °C in pečemo kolač še približno ¾ do 1 ure. Z leseno palčko preverimo, ali je pečen.

7. Pečice 20 minut ne odpremo, potem pa kolač zvrnemo na krožnik. Spet ga pokrijemo z modlom in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.