Nasveti

Recept na preizkušnji: Grška pita z vonjem cimeta

S. M.
26. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Krhko testo na zgornjem delu sladke pite in mehka mlečna podlaga je popolna kombinacija – za uživanje in nostalgijo po morju in otokih, obsijanih z vročim soncem …

Osebni arhiv
Grška pita z vonjem cimeta

V življenju so recepti pomembna stvar! Še posebej tisti, ki nas spomnijo na nekaj prijetnega, kar se je zgodilo že dolgo nazaj. Kot na primer ta recept, ki je prišel domov z enega od potovanj. Takrat smo mladi še spoznavali svet z nahrbtniki. Priljubljen poletni cilj je bila Grčija, kamor smo potovali na palubi ladje, ki je tja vozila iz Trsta. V eni od vasic, kjer smo bivakirali, je v pekarni tik ob obali že v zgodnjih jutranjih urah omamno dišalo po kruhu in pecivu. Kos galatopite, preproste sladice iz vlečenega testa, je študentariji vrnil energijo in naredil ves dan prijetnejši.

Pozneje smo pito v več različicah poskusili še v drugih krajih. Tiste z orehi ali pistacijami so bile enako zanimive. Ker je osnovni recept zelo preprost, sestavine pa tudi pri nas na voljo v vsaki trgovini, ga je še danes, po desetletjih, prijetno ponoviti.

Sestavine (za pekač s premerom 26 cm)

OSNOVA

7 ali 8 listov vlečenega testa za zavitke

80 g raztopljenega masla

cimet v prahu

PRELIV

200 ml mleka

40 ml sladke smetane

3 jajca

100 g sladkorja

vaniljeva aroma

sladkor v prahu za posip

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Okrogel pekač premažemo z maslom. Nato z raztopljenim maslom premažemo prvi list vlečenega testa in ga, če nam je to všeč, odišavimo s cimetom. Po dolžini ga na fino zgubamo kot harmoniko, ki je visoka tri ali štiri centimetre, nato pa ga zvijemo v obliki spirale ter položimo v sredino pekača. Vse preostale liste prav tako premažemo z maslom in odišavimo s cimetom ter zgubamo v harmoniko, nato pa jih ovijemo okoli osnovne spirale na sredini, dokler z listi ne zapolnimo vse površine. Pekač postavimo v segreto pečico in pito pečemo 20 minut, da dobi testo zlato rumeno barvo. Nato ga vzamemo iz pečice.

2. Med peko testa pripravimo preliv: v posodi segrejemo mleko, ki mu dodamo smetano in polovico sladkorja. Večkrat premešamo. Ko zavre, ga nekoliko ohladimo.

3. V skledi zmešamo jajca in preostali sladkor. Z zajemalko v skledo prilivamo mleko in jajčno zmes ves čas stepamo z metlico ali električnim mešalnikom, da jajca ne zakrknejo. Tako dobimo tekočo zmes, ki jo prelijemo po pečenem testu. Pekač spet postavimo v pečico še za 20 minut, da se preliv vpije v testo in strdi. Pito vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo, pred serviranjem jo potresemo s sladkorjem v prahu.

NAMIG

Pito lahko prilagodimo po okusu in obliki. Liste lahko na primer pred gubanjem potresemo z nasekljanimi orehi ali pistacijami. Poleg tega lahko vsak list zvijemo v spiralo in zlagamo eno poleg druge po pekaču.

NASVET

Za boljši okus lahko maslo prej raztopimo in skuhamo, da dobi okus po lešnikih. Vse sestavine naj imajo sobno temperaturo, še posebej to velja za testo, ki se tako lažje zguba in upogiba.

Še več okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!