Nasveti

Pes na shujševalni dieti

Lara Jelen
16. 3. 2023, 09.00
Deli članek:

»Tudi pri naših hišnih ljubljencih postaja čezmerna telesna teža čedalje pogostejša težava. Zdi se, da je debelost psov v direktni povezavi z debelostjo ljudi in njihovim standardom«, opaža Rado Zajc z Veterinarske klinike Zajc & Co.

Shutterstock
Kdaj je pes predebel?

Debelosti so najbolj izpostavljeni tisti psi, ki so čezmerno hranjeni, nimajo možnosti telovadbe in imajo prirojeno ali pridobljeno nagnjenost k debelosti. Dolgoročno jim lahko povzroči zdravstvene težave in skrajša življenjsko dobo. Kako  ukrepati?

NAMIG

Pes je predebel, če tehta od deset do 15 odstotkov nad pasemskim standardom.

Pes ne zna sam nadzirati prevelikega apetita, zato mu moramo mi preprečiti prenajedanje. Pa ne zato, ker ga želimo peljati na kakšno pasje tekmovanje, temveč zato, da  bi preprečili zdravstvene zaplete. »Odvečna telesna maščoba vpliva predvsem na kosti in sklepe, prebavne organe in dihala, krajša pa tudi pasjo življenjsko dobo,« opozarja veterinar. Najbolj ogroženi so psi, ki so čezmerno hranjeni, pa tudi tisti, ki nimajo možnosti za gibanje. Strokovnjaki predpostavljajo, da k čezmerni debelosti več prispevajo napačne zgodnje prehranjevalne navade kot dedna predispozicija.

Največ debelosti opažajo pri psih v srednjih letih

»Debelost se lahko pojavi pri psih vseh starosti, a najpogosteje jo opazimo v srednjih letih, med petim in desetim letom. K debelosti se nagibajo predvsem sterilizirani oziroma kastrirani in kronično zaprti psi.« Sicer pa je najpogostejši vzrok zanjo klasična enačba, ki jo dobro poznamo: neravnovesje med vnosom energije in njeno porabo – živali jedo več, kot lahko porabijo. »Do neželene debelosti lahko privedejo tudi nezdrave prehranjevalne navade, kot so visoko kalorična hrana, spreminjanje diete in pogosti priboljški.«

V nekaterih primerih pa je čezmerna teža lahko znak pomanjkanja ščitničnega hormona (hipotiroidizem) ali povečanega delovanja nadledvičnih žlez (hiperadrenokortizem), zato se priporoča obisk pri veterinarju, ki bo izločil te in nekatere druge morebitne bolezni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.