Nasveti

Zaščitite ženske »v tistem obdobju«!

Darja Rogelj
16. 12. 2022, 06.00
Posodobljeno: 16. 12. 2022, 07.02
Deli članek:

Zakaj sploh govoriti in pisati o menopavzi v delovnem okolju? »Velik del žensk je zaposlenih, to obdobje pa prinaša težave, kot so oblivi, nespečnost, motnje razpoloženja, ki vplivajo na delo,« pojasnjuje izr. prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz UKC Ljubljana. V Sloveniji je 72 odstotkov žensk v starosti od 20 do 64 let zaposlenih in s staranjem prebivalstva postajajo ženske v menopavzi najhitreje rastoča demografska skupina delovne sile po vsej Evropi. V Sloveniji je 290.000 žensk, starih od 45 do 64 let, večji del je zaposlenih, ki se bodo srečale s simptomi menopavze ali pa jih že imajo. Nujno je, da se medicinska stroka, delodajalci in ženske opolnomočijo ter spregovorijo o težavah in poiščejo prilagoditve. Vodilna na tem področju je Velika Britanija, kjer so v raziskavi ugotovili, da ima kar šest žensk od desetih zaradi simptomov menopavze težave v delovnem okolju.

Revija Zarja
Menopavza

Kot pravi profesorica Jo Brevis, soavtorica angleškega vladnega poročila o menopavzi, je od desetih skoraj osem zaposlenih žensk v menopavzi, tri od štirih občutijo simptome, ena od štirih celo resne. Podobno je verjetno tudi v drugih evropskih državah. Zaradi diskriminacije žensk v menopavzi je vsako leto vloženih več tožb na delovnih sodiščih po Angliji. Prav zato je bila naša sogovornica dr. Bojana Pinter vesela priporočil združenja EMAS, Evropskega združenja za menopavzo in andropavzo, ki so osnova za nadaljnje ozaveščanje strokovne javnosti, delodajalcev, vodij in žensk. »Čas je, da menopavza ni več tabu, da postane del našega življenja in da se zaščiti žensko ter se ji prilagodi delovno okolje. Tako kot imamo zaščitene nosečnice, se mora zaščititi tudi ženske v menopavzi,« poudarja. Iz drugih držav opozarjajo, da je nedopustno, da bi ženska zaradi huje izraženih menopavzalnih simptomov opustila delo in se predčasno upokojila. To dolgoročno vodi v veliko slabši ekonomski položaj žensk in večje tveganje revščine. Zato so v EMAS leta 2021 razglasili 7. september za svetovni dan menopavze na delovnem mestu. Letos se je torej praznoval drugič.

Dreamstime
menopavza

Uniforme za policistke in medicinske sestre. Združenje EMAS je izdalo priporočila, da je treba ženskam zagotoviti podporno okolje in se o težavah pogovarjati. »Pri nas je prišla najprej pobuda za obravnavo te teme z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter Zbornice zdravstvene in babiške nege. Veliko težav imajo ženske, ki so v uniformah in morajo delati še fizično. V priporočilih EMAS tako svetujejo, da se prilagodijo kodeks oblačenja in uniforme z uporabo udobne tkanine,« pravi sogovornica. V Veliki Britaniji imajo prilagojeno uniformo za ženske v policiji, izdali so tudi priročnik, v katerem jih opominjajo, naj imajo ženske s simptomi, če je mogoče, možnost drsečega delovnega časa ali pa vsaj prilagodljive odmore, da se lahko med navali vročine umaknejo. Prav tako so manj tople uniforme na voljo za medicinske sestre. Po novih angleških državnih smernicah bodo zaposlene z menopavznimi simptomi v NHS, angleški državni zdravstveni službi, lahko delale od doma. Tudi sicer bi morali v vsakem podjetju, kjer so zahtevana delovna oblačila, najti najboljšo rešitev za ženske, ki se spopadajo s simptomi menopavze, je zapisano v priporočilih združenja EMAS.

Kot dodaja sogovornica, sta pomembna ustrezno prezračevanje in temperatura prostora, lahko si pomagamo z namiznimi ventilatorji. Veliko žensk se spopada z nespečnostjo, zato jim je smiselno omogočiti drseč delovnik ali delo od doma, če je le mogoče. Prav tako je za vse, ki delajo s strankami, na primer v trgovinah ali uradih, zaželeno, da imajo možnost krajših odmorov, 15-minutnih, medtem ko jih obliva vročina. Seveda je treba poskrbeti tudi za hladno vodo in urejene slačilnice, po možnosti s prho.

Ženske v menopavzi postajajo najhitreje rastoča demografska skupina delovne sile v Evropi!

Več v reviji Jana, št. 50, 13. 12. 2022

revija Jana
Naslovnica