Nasveti

Streptokok A: Bi nas moralo skrbeti?

TNS
15. 12. 2022, 06.30
Deli članek:

Ob novici, da je v Združenem kraljestvu zaradi okužbe s streptokokom A umrlo že petnajst otrok, marsikaterega starša skrbi, ali ta ogroža tudi njegovega otroka. Zakaj ta, praviloma blaga bolezen kar naenkrat terja smrtni davek?

revija Jana
Streptokok

Streptokok A je bakterija iz skupine Streptococcus pyogenes, ki je pogosta po vsem svetu. Širi se kapljično, s slino in nosno sluzjo. Mnogi ljudje jo imajo v ustih in žrelu, ne da bi občutili kakršnekoli simptome. V nekaterih primerih pa bakterija lahko povzroči vrsto težav, ki se razlikujejo po stopnji resnosti. Običajno se pojavi od 4. do 14. leta starosti, vendar nikakor ne le v tem obdobju.

revija Jana
Streptokok

Od vnetja grla do sepse. Streptokoki so krivi za od 30 do 40 odstotkov vnetij grla pri otrocih. Nekateri ljudje so k streptokoknemu vnetju žrela bolj nagnjeni kot drugi, v primeru pogostih vnetij (od tri- do štirikrat letno) pa se nekateri odločijo tudi za odstranitev mandljev. Streptokokno vnetje žrela od virusnih vnetij ločimo po tem, da je bolečina zelo močna (tako, da lahko že ovira požiranje), ne pojenja ob blažilih, pridružijo pa se ji lahko tudi drugi simptomi – močno povišana telesna temperatura, bolečine v sklepih in bruhanje. Najprepoznavnejši znak so bele pike, gnojne obloge, na mandljih in steni žrela. Vsi ti simptomi opozarjajo, da je treba k zdravniku. Kadar se ob simptomih streptokokne angine na vratu in prsih pojavi še izpuščaj, ki se postopoma razširi, govorimo o škrlatinki. Gre za otroško bolezen, ki jo praviloma prebolimo le enkrat. Redko pa se zgodi, da bakterije vstopijo v kri in pljuča ter povzročijo izjemno hude okužbe in sepso. Simptomi te invazivne okužbe so vročina, omotica, zmedenost, nizek krvni tlak, izpuščaj in bolečine v trebuhu. Ta okužba je bila odgovorna tudi za smrt petnajstih otrok.

Streptokok A uspešno zdravimo z antibiotiki in praviloma mine v blažji obliki.

Zakaj torej smrti? 

Več v reviji Jana, št. 50, 13. 12. 2022

revija Jana
Streptokok