Nasveti

Naravne rešitve za »reveže«

Sanja Lončar
19. 4. 2021, 22.00
Deli članek:

Spoštovani, zelo me zanimajo vse naravne rešitve za krepitev zdravja, pa ugotavljam, da je vse, kar je dobrega, dostopno le tistemu »enemu odstotku«, ki lahko za draga prehranska dopolnila in terapije odšteje več, kot znaša moja skromna pokojnina. Vidim, da je tudi ta kriza prizadela le nas, reveže. Kdor ima pod palcem, lahko gre, kamor hoče, drugi pa smo ujetniki. Kako naj si jaz izboljšam imunski sistem, brez skrbi, da bom zaradi tega ostala brez kosila?

Zarja Jana
Čudodelke, ki uženejo celo viruse

Zdravje ni le za bogate. Prav imate, da je v zadnjem času vse tisto, kar prispeva k zdravju, postalo blago, ki gre dobro v prodajo. Proda se več prehranskih dopolnil, pripomočkov in storitev kot kadarkoli prej v človeški zgodovini. Ali to pomeni, da bodo tisti, ki vsega tega ne morejo kupiti, slabšega zdravja? Ne sklepajte prehitro.

Številne rastline znajo obvladati viruse. V knjigah Ščepec rešitve in Ščepec vedenja smo sistematično predstavili 50 aromatičnih rastlin, a ko so »ščepci« nastajali, virusi niso bili tako vroča tema, zato v knjigi Naravne rešitve za težave z virusi, ki bo izšla sredi maja, znanje o nekaterih čudežnih začimbnicah dopolnjujemo z novejšimi podatki, ki se nanašajo na njihovo učinkovanje na respiratorne viruse.

Šetraj – učinkovit celo pri HIV

Vsako leto na našem vrtu dodamo nekaj več grmičkov šetraja. Trenutno jih je čez dvajset, pa še vedno ga pridelamo komaj za svoje potrebe. Med tistimi enoletnimi šetraji, ki se sami zasejejo med vrtninami, pa bom raje izpulila kakšno solato, da bom naredila več prostora za ta dišavni grmiček. Pri nas doma je namreč šetraj nepogrešljiva glavna sestavina zeliščne soli, obvezen dodatek vsem stročnicam, krompirju, namazom … Bolj ga spoznavam, bolj sem vesela, da živim na področju, kjer ga lahko nabiram dobesedno pred lastnim pragom.

Dokazani učinki šetraja so tako kompleksni, da je pravo čudo, da to rastlino pozna in uporablja tako malo ljudi. Da je pozabljena, gre zasluga predvsem trgovcem, ki so se skozi tisočletja trudili, da v domačih kuhinjah šetraj zamenja veliko dražji poper. Posledice tako dobrega marketinga čutimo še danes. Kako pogosto uporabljate šetraj?

Šetraj učinkuje proti bakterijam, glivicam in virusom. Je odličen antioksidant, zavira vnetja, zmanjšuje občutek za bolečine, ščiti živčevje in ožilje, dviga raven energije in krepi jetra. Še posebej je učinkovit pri odpravljanju vseh oblik zajedavcev, vključno z najnevarnejšimi paraziti. Mogoče je prav to zanimivo tudi pri novem koronavirusu, saj je vse več informacij, da obolelim zelo pomagajo pripravki, ki so sicer namenjeni odpravljanju parazitov.

Šetraj je sicer največ pozornosti pritegnil s svojimi vplivi na plodnost. Posebej moški ga imajo radi, ker regulira spolne hormone, izboljša karakteristiko spermijev in preprečuje prezgodnji izliv. Zato je to ena izmed redkih rastlin, ki jih niso smeli gojiti na samostanskih vrtovih, ker, kot so zapisali, »je ob njem težko ohraniti krepost«.

Študij, ki dokazujejo vse našteto, je na stotine, osredotočimo se le na dokazane učinke na viruse. Ker ima farmacija na voljo zelo malo protivirusnih zdravil, pa še ta imajo zaradi svojih stranskih učinkov omejene možnosti uporabe, znanstveniki pospešeno preučujejo mehanizme naravnih protivirusnih učinkovin. Šetraj spada v sam vrh zanimivih in obetavnih v tem pogledu.

Njegove učinke so preizkušali na virusu herpesa (HSV-1), virusu parainfluence tipa 3 (PI-3), poliovirusu (PV-1) in virusu HIV-1. Zanimivo je, da je večina študij šetrajevih učinkov uporabljala vodne izvlečke in ne eteričnega olja, kar je za vse nas, ki šetraj uporabljamo kot začimbnico, v čaju ali namočenega v vinu, odlična novica. Celo pri tako nevarnem virusu, kot je HIV, so se prav vodni izvlečki kraškega šetraja (S. montana) izkazali za zelo učinkovite.

Pri virusu HIV je učinke šetraja dokazala tudi japonska raziskava, v kateri so preučevali 51 rastlin iz družine ustnatic. Kraški šetraj (S. montana) se je izkazal za eno od šestih najučinkovitejših, vrtni šetraj (S. hortensis) pa je dosegel povprečne rezultate.

Najbolj testirani in dokazani so insekticidni učinki šetraja na vse oblike parazitov, ki jih lahko najdemo v svojem telesu. Ker so to skriti saboterji našega imunskega sistema, ki nenehno povzročajo tiha vnetja, odžirajo koristna hranila in močno zaposlujejo naše imunske celice, je pomoč šetraja tudi na tem področju zelo dobrodošla.

Posredno šetraj že s tem, ko opravi z »neželenimi prišleki«, močno razbremeni naš imunski sistem, ki potem lažje obvlada druge izzive.

Hren, vrtni antibiotik

Že tradicionalno se uporablja za pospeševanje potenja, izboljšanje cirkulacije in lajšanje številnih težav z dihali. Da gre za veliko več kot le ljudsko izročilo, dokazujejo tudi številna farmacevtska sredstva proti prehladu, v katerih so hrenovi izvlečki.

Hren, ki ga naribamo in zmešamo z medom, raztaplja sluz v pljučih in blaži kašelj.

Več v reviji Zarja Jana, št. 1620.4. 2021