Nasveti

Zmeda zaradi konoplje

Adriana Dolinar
10. 10. 2017, 00.00
Deli članek:

Je konoplja res tako blagodejna, je sploh legalna?

Zanima me, koliko lahko zaupamo v pripravke iz konoplje. Z ženo sva upokojenca in pred kratkim sva obiskala dva večja sejma ter opazila veliko ponudnikov čajev, mazil, cigaret, tinktur, nekakšnih kapljic in smole ..., vse iz konoplje. Pravijo, da če bom pokadil cigareto iz konoplje (ki ji rečejo tudi džojnt), bom bolj »skuliran« oziroma se ne bom vznemirjal zaradi politike, pa še bolečine v kolku bodo izginile. Ženi pa naj bi nekakšne CBD-kapljice iz konoplje pomagale pri depresivnem počutju. Slišala sva tudi, da lahko s konopljo celo ozdravijo raka. Ali res lahko konoplja pomaga pri vseh teh težavah? Je vseeno, ali popijeva čaj ali kapljice, ali pa kadiva konopljine cigarete? Predvsem pa, ali ni konoplja prepovedana?

Hvala za odgovor, Brane in Meta iz Celja

Pozdravljena, Brane in Meta, hvala za vprašanja. Doslej nismo pisali o konoplji, ker smo raziskovaliin poizvedovali o njej in njenih lastnostih po vsem svetu, pri tem smo segali v bližnjo in daljno zgodovino. To smo počeli zaradi zmede, ki jo tudi sami opisujete. Pri poglabljanjuv konopljo kmalu ugotovite, kar v zadnjem času razkrivajo tudi številne znanstvene raziskave, kaj konoplja je in kje vse nam lahko varno pomaga. Zato smo se tudi v našem projektu odločili, da se pridružimo ozaveščanju o njenih širokih potencialih. Ob tem ugotavljamo, da je to, kar danes vemo o konoplji, le vrh ledene gore. Veliko bolje od nas so jo poznali in uporabljali naši predniki. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, zakaj mi tako malo vemo o njej.

Ko izbirate med ponudniki konoplje, je dobro vedeti, katero konopljo oziromaizdelke iz nje ponujajo. Npr., če so vam predstavljali na stojnici džojnt, gre lahko tudi za konopljo z visoko vsebnostjo psihoaktivnega (in zdravilnega) THC. Takšne cigarete se uporablja predvsem v t. i. rekreativne namene.

Če izberemo kakovostne pripravke in pravo vrsto konoplje, lahko v resnici pričakujemo, da bo konoplja učinkovala bodisi pomirjajoče, protibolečinsko, protidepresivno ..., ali pa celo pomagala pri odpravljanju raka, kakor sta tudi slišala. Torej nam konoplja lahko v veliko pogledih pomaga, če jo znamo pravilno izbrati in preudarno uporabljati.

Seveda tudi ni vseeno, v kakšni obliki jo zaužijemo. Od čaja, na primer, si ni obetati zdravilnih učinkov, ki jih pripisujejo kanabinoidom (CBD, THC, CBG ...). Ti morajo namreč biti najprej aktivirani,

Za lažje razumevanje, kaj konoplja je in kako si z njo varno pomagati, v nadaljevanju podajamo nekaj osnovnih dejstev.

Konoplja – zapuščina naših prednikov

Konoplje nismo »odkrili« danes, poznale so jo že starodavne civilizacije. Prvi zapisi o njej segajo 12.000 let v preteklost. Zgodovina nam tako razkriva, da so jo povsod po svetu vse do dvajsetih oziroma tridesetih let prejšnjega stoletja uporabljali tako za zdravje kot za bivanje in spiritualne namene. Uporabljali so jo denimo za odpravljanje zaprtja, zdravljenje malarije, blaženje revmatičnih in drugih bolečin, ob ženskih težavah, za blaženje bolečin ob porodih in operacijah, pri zastrupitvi krvi, pikih kač, gobavosti, parazitih, angini ... Poleg naštetega so konopljo uporabljali za spodbujanje dobrega počutja, za pomiritev oziroma za »um miritev«. Pa seveda tudi za prehrano (seme, olje iz semen ...), izdelavo vrvi, tekstila, gradbenega materiala itn.

Prepovedana pred slabimi sto leti

Razlog, da danes ob besedi konoplja najprej pomislimo na prepovedano drogo in ne na številne potenciale, ki jih konoplja ponuja za zdravje in bivanje, je ta, da smo v razmeroma kratkem času izgubili odnos do nje. Vzrok za to naj bi bila zloraba psihoaktivno učinkujočega (a tudi zdravilnega) THC kanabinoida konoplje. Podobno kakor alkohol ali tobak so namreč tudi konopljo z visoko vsebnostjo psihoaktivnega THC zlorabljali. Saj veste, kozarček kakovostnega vina na dan koristi zdravju, liter istega vina na dan pa zagotovo škodi tako telesu kakor umu. Alkohol in tobak sta še vedno dovoljena, konoplja pa je na žalost od zdravilnih rastlin romala naravnost v koš prepovedanih drog. Ko so jo začeli vsesplošno preganjati (v Ameriki so jo prepovedali leta 1937, v Evropi pa 1971.), nas pa izobraževati o njeni škodljivosti, smo zanjo izgubili zanimanje. Tako so mediji s pomočjo industrijskih (papirni mogotci, pridelovalci plastike, industrija tobaka, alkohola ...) in farmacevtskih mogotcev uspeli konopljo potisniti za nekaj časa v pozabo. Najuporabnejša rastlina na svetu je postala le prepovedana droga.

A kot kaže, smo danes priča njenemu vzponu! Več kot 100.000 znanstvenih raziskav z vsega sveta namreč dokazuje, da je konoplja zelo učinkovita bodisi za lajšanje ali zdravljenje številnih tegob, pa tudi nadvse uporabna v prehrani, kozmetiki in industriji.

Več v reviji Zarja št.,41. 10. 10. 2017