Nasveti

Kulinarično potovanje po svetu

Katja Kmet
21. 6. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S kuharskimi recepti si privoščimo kulinarično potovanje ter spoznajmo nekoliko drugačne jedi in okuse. Če bodo v nas prebudili popotniško strast, se bomo v prihodnosti mogoče podali na pot, da odkrijemo še druge skrite zaklade svetovnih kuhinj.

Ocvrti krompirček po avstralsko

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Cvrenje: 5 minut

Sestavine: 4 veliki krompirji * 250 g moke * pol žličke pecilnega praška * 1 žlička soli * četrt žličke mletega popra * od 1,5 do 2 skodelici vode * olje za cvrenje.

Priprava: Krompirje olupimo in umijemo. Narežemo jih na 3 mm debele rezine, te pa dobro osušimo s papirnato brisačo. V skledi pomešamo moko, pecilni prašek, sol in poper. Postopoma in med mešanjem prilivamo vodo, da dobimo precej gosto tekoče in gladko testo. Z metlico za stepanje mešamo toliko časa, da v testu ni več grudic. Krompirjeve rezine povaljamo v moki, odvečno moko otresemo. V globoki ponvi ali cvrtniku segrejemo olje za cvrenje. Krompirjeve rezine pomakamo v testo (odvečno testo odcedimo) in dajemo v vročo maščobo. Cvremo po porcijah, po nekaj rezin hkrati, da postanejo bledo rumene z obeh strani, nato jih poberemo s penavko, v olje pa damo novo porcijo rezin. Ocvrte krompirjeve rezine odcedimo na plasti papirnatih brisač. Ko so vse ocvrte, povišamo temperaturo olja. V vroče olje damo napol ocvrte krompirjeve rezine in jih še enkrat ocvremo, tako da so zlato rjave barve. Odcedimo jih na papirnati brisači, še enkrat nekoliko osolimo in ponudimo kar se da vroče. (Kalorično in mastno, a vsekakor slastno!)

Recepte za goveji satay po balijsko, piščančji tajine po maroško, ovrte banane v testu po ameriško, jambalayo ali kreolsko ponev s piščancem, ribji file v kokosovem mleku po tajsko, marinirani tofu s praženim rižem in mesni empanadas po argentinsko poiščite

 v Zarji št. 25, 21. 7. 2016