Nasveti

Jedi s priokusom morja

Katja Kmet
2. 5. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Še preden se letos odpravimo na morje, si kdaj pa kdaj privoščimo jedi, ki so priljubljene v sredozemskih deželah. Sveže sestavine, predvsem pa začimbe in dišave nam bodo obudile prijetne spomine ter hkrati približale težko pričakovane počitnice.

Paelja

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Kuhanje: 40 minut

Sestavine: 2 piščančji bedri (po 250 g) * sol * poper * 300 g svinjskega fileja * 2 stroka česna * 250 g bele čebule * 1 rdeča in 1 rumena paprika (po 200 g vsaka) * 10 žlic oljčnega olja * 350 g riža za rižote (okroglozrnatega, npr. arborio) * 1 liter perutninske juhe (iz kocke ali jušne osnove) * 2 vrečki žafranovih nitk (po 0,1 g) * 250 g školjk * 8 velikih svežih kozic (po 25 g) * 150 g zamrznjenega graha * 2 bio limoni.

Priprava: S piščančjih beder olupimo kožo, bedri pa prerežemo v sklepu na dvoje. Solimo in popramo. Svinjski file narežemo na 0,5 cm debele rezine, česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo. Papriki narežemo na četrtine, ju očistimo semenja, četrtine pa prečno narežemo na trakove. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja in rjavo popečemo svinjski file. Solimo, popramo in preložimo na krožnik. V ponev prilijemo novi 2 žlici olja, dodamo papriko in jo med mešanjem pražimo 2 minuti. Preložimo jo iz ponve k svinjskemu fileju. V ponev zlijemo preostalo olje, na katerem zapečemo piščančje kose na srednje močnem ognju, da z vseh strani zlato porjavijo. Vzamemo jih iz ponve, na maščobo, ki ostane, pa damo česen, čebulo in riž. Med mešanjem na hitro popražimo, da riž postekleni. Že prej pristavimo juho in žafranove nitke. Juha naj zavre in počaka. V ponev k rižu damo piščančje kose in zalijemo s polovico vrele juhe. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Ponev z rižem in piščancem (biti mora nepregorna ali pa ročaj ovijemo z nekaj plastmi aluminijeve folije) postavimo na srednjo rešetko v vročo pečico in kuhamo jed od 20 do 25 minut. Medtem očistimo in temeljito skrtačimo školjke. Če so odprte, jih zavržemo. Oplaknemo kozice. Med riž zamešamo svinjski file, popečeno papriko in zamrznjen grah. Prilijemo preostanek vroče juhe. Na riž položimo školjke in kozice. Ponev damo še za 15 minut v pečico. Limono narežemo na krhlje. Školjke, ki se mogoče niso odprle, odstranimo in zavržemo. Paeljo ponudimo s krhlji limone.

Recepte za široke rezance s paradižnikom in z baziliko, musako z limoninim jogurtom, ocvrte girice, sardele iz pečice (ali na žaru), grško solato za na pot, špinačne njoke s parmezanom in polnjene datlje poiščite v Zarji št. 18, 3. 5. 2016