Nasveti

Mesne poslastice brez mesa

T. H.
17. 11. 2015, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ne samo vegetarijancem, tudi ljubiteljem mesa kdaj prijajo brezmesne jedi. Zbrali smo nekaj zamisli, kako pripravimo mesne jedi – brez mesa.

SHUTTERSTOCK
Brezmesni čili con carne

Brezmesni čili con carne

Sestavine: 250 g tofuja + 2 čebuli + 1 rdeča paprika + 1 zelena paprika + 3 stroki česna + 1 paprika jalapeno + 2 krompirja  + 2 žlici olivnega olja + 1 žlica mlete rdeče paprike + 2 žlici mletega čilija + pol žličke mlete kumine + 600 ml vloženih paradižnikovih koščkov v omaki + 2 pločevinki rdečega fižola + 1 pločevinka sladke koruze v zrnju + 0,5 l zelenjavne jušne osnove + 1 žlička mletega koriandra + sol in poper + pest olupljenih arašidov (neslanih) + 3 vejice peteršilja.

Priprava: Tofu narežemo na kocke, čebulo in česen nasekljamo. Rdečo in zeleno papriko narežemo na trakove, papriko jalapeno pa čim bolj na drobno nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke.

Na olju najprej eno minuto pražimo čebulo ter nato dodamo sir, česen, papriko in krompir. Mešamo in pražimo še 4 minute. Nato zalijemo z jušno osnovo in dodamo vse druge sestavine: mleto rdečo papriko in čili ter kumino, paradižnikove koščke v omaki, fižol, koruzo in arašide. Solimo, popramo in dodamo še koriander. Kuhamo pol ure. Tik pred koncem dodamo še sesekljan peteršilj. Če nam voda povre, dodatno zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Jed ne sme biti ne preveč tekoča ne preveč gosta.

Ostale recepte najdete v reviji Zarja št. 22, 17.11.2015