Nasveti

Piščanec naj bo!

Katja Kmet
20. 5. 2009, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kadar razmišljamo o jedilniku, ki se ujema s pomladnimi dnevi, ne moremo mimo piščanca.

Kadar razmišljamo o jedilniku, ki se ujema s pomladnimi dnevi, ne moremo mimo piščanca. Lahko perutninsko meso, ki mu dodajamo dišavnice, začimbe in zelenjavo, je zdrava ter vedno dobrodošla poslastica, receptov za pripravo piščančje pečenke pa je dovolj za vsak okus.  

Piščanec s paradižniki

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Pečenje: 45 minut

Sestavine: 1 piščanec za peko (1,4 kg) * 8 paradižnikov * 4 stroki česna * 3 majhne čebule * 8 žajbljevih listov * 5 žlic olivnega olja * sol * poper * 125 ml belega vina * 100 g črnih oliv.

Priprava: Piščanca umijemo, obrišemo in razrežemo na 8 kosov. Paradižnike na vrhu križasto zarežemo, na kratko potopimo čas v vrelo vodo, nato jih olupimo in na grobo sesekljamo. Olupimo česen, čebule in jih narežemo na četrtine. Oplaknemo žajbljeve liste. V kozici z debelim dnom in tesno prilegajočim se pokrovom segrejemo olje. Popečemo česnove stroke, da zlato porumenijo, nato jih odstranimo. Na vročem olju popečemo piščančje kose z vseh strani, da porjavijo. Solimo in popramo. Dodamo žajbljeve liste in jih popečemo s piščancem. Dodamo čebulo in paradižnike ter vse skupaj kuhamo v pokriti kozici, da počasi vre 15 minut. Prilijemo vino in kuhamo na zmernem ognju še 10 minut. Olive prepolovimo, izkoščičimo in damo v kozico k piščancu. Vse skupaj naj se kuha še od 15 do 20 minut. Omako po okusu solimo in popramo. Piščančje kose in paradižnikovo omako ponudimo s svežim kruhom.