Nasveti

Hrana za boljše delovanje možganov

Jana
20. 5. 2009, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pri večjih umskih naporih si lahko precej pomagamo tudi z ustrezno hrano. Možgani na primer ljubijo avokado, ki vsebuje odlične mononenasičene maščobne kisline.

Pri večjih umskih naporih si lahko precej pomagamo tudi z ustrezno hrano. Možgani na primer ljubijo avokado, ki vsebuje odlične  mononenasičene maščobne kisline. Dan je tako najbolje začeti z avokadom (maščobe) in umešanim jajcem (beljakovine). Druga odlična hrana je jagodičevje vseh vrst.

Najboljše pa so borovnice. Če kupite zmrznjene, lahko iz njih z mešalnikom naredite gosti sok. Borovnice niso dobre samo za možgane, ampak za vse telo. Imajo veliko vlaknin, hkrati pa nizek glikemični indeks. Za boljše delovanje možganov strokovnjaki priporočajo tudi uživanje divjega lososa, ki pa ga pri nas ni mogoče dobiti. Lahko ga nadomestimo z gojenim. Losos namreč vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki so izjemno pomembne za delovanje možganov.

Med odlična živila za boljše učenje sodijo oreščki, ki vsebujejo beljakovine, vlaknine (izboljšajo prebavo, s katero ima v tem času težave mnogo mladih). Zato je priporočljivo jesti lešnike, orehe, brazilske in indijske oreščke ter mandlje. Zemeljski oreščki oziroma arašidi pa niso prav primerni. Med semeni priporočajo sončnično, sezamovo in laneno, ki vsebujejo beljakovine, koristne maščobe, vitamin E, antioksidante in nekatere pomembne minerale, na primer magnezij.

V nasprotju s prepričanjem nekaterih je za boljše delovanje možganov priporočljiva tudi kava. Pomembno je le, da je dnevno ne popijete več kot tri ali štiri skodelice. Zelo koristni so tudi ovseni kosmiči, ki vsebujejo vlaknine, beljakovine in celo nekaj malega omega 3 maščobnih kislin. Primerni so za zajtrk, ker dajo telesu energijo, da lahko dobro začnete dan.

Strokovnjaki priporočajo še stročnice (fižol, grah, bob, leča, čičerka), granatna jabolka (žal zdaj ni čas zanje), rjavi riž, čaj, čokolado, ostrige (ki si jih na primer študentje težje privoščijo), olivno olje, tuno, česen, jajca, zeleno listnato zelenjavo, paradižnik in kakav, če že nimate dovolj čokolade.

In še jedi oziroma živila, ki se jih je treba pri naprezanju možganov izogibati: alkohol, sadni sirupi in sladkor,  obed z veliko ogljikovimi hidrati, ker po njih postanete zaspani in brezvoljni. Enako velja za bel kruh, umetna barvila, ki jih dodajajo jedem, tudi umetna sladila (boljši je med), razne kole in pijače, ki vsebujejo sladkor. Med jedmi, ki niso priporočljive, so tudi hidrogenirane maščobe, najdemo jih v že pripravljeni hrani (hamburgerji, ocvrt krompirček, kar pa je tako ali tako slabo za zdravje). Posebej škodljiv pa je nikotin.