Mnenja

Najemnina ali vlaganje v naložbe?

Jana
21. 5. 2009, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vprašanje: Sem lastnica podedovanega stanovanja, v katerem sedaj živijo podnajemniki. Dobivam 350 evrov mesečne najemnine...

Vprašanje: Sem lastnica podedovanega stanovanja, v katerem sedaj živijo podnajemniki. Dobivam 350 evrov mesečne najemnine. Če bi stanovanje prodala, bi zanj verjetno dobila okoli 130.000 evrov. Denarja ne potrebujem, me pa vseeno zanima ali bi dobila več na mesec, če bi stanovanje prodala in denar vložila na banko?

Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Spoštovana gospa, zelo kratek odgovor na vaše vprašanje bi se glasil, ne. Vsaj hiter pregled trenutnih depozitnih ponudb kaže tako. Bi pa situacija postala veliko bolj zanimiva, če bi bili pripravljeni kupnino razpršiti v druge naložbene priložnosti kot so delnice, vzajemni skladi in plemenite kovine. V tem primeru bi bilo o prodaji stanovanja zagotovo smiselno resno razmisliti. Poglejmo zakaj. Najemnina je zagotovo dobra stvar, če jo redno prejemate, stroškov z vzdrževanjem stanovanja pa nimate velikih. Zaplete pa se lahko, če v zaostrenih finančnih časih naletite na najemnike, ki najemnine ne bi več zmogli ali pa želel poravnati. V tem primeru morate računati na kakšno najemnino manj ter nekaj slabe volje in stroškov več . Poleg tega se nepremičninski trg tudi v Sloveniji počasi ohlaja, in če lahko potegnemo kakšno vzporednico z nepremičninskimi trgi drugod po svetu (Združene države Amerike, Španija, Portugalska, Irska, Velika Britanija, Francija, Nemčija,...), potem ga čaka mrzla jesen in dolga zima.  Vsaj nekje do leta 2012. V tem času za svojo nepremičnino zagotovo ne boste dobili toliko kolikor bi želeli. Ob vsem tem pa ne gre podcenjevati niti socialnega momenta ob prekinitvi pogodbe vašemu najemniku.  Na drugi strani pa na ves glas kričijo naložbene priložnosti! Delniški trgi so doživeli lepo korekcijo in nekatere delnice so že zanimive za investiranje. A ker se delniški trgi še zdaleč niso umirili, sem mnenja, da naj bodo investicije počasne, občasne in predvsem dobro pretehtane. V tem trenutku je denar zaradi deflacije vladar, zato si le vzemite čas za koristne informacije in trezen premislek. Po mojem mnenju še bolj zanimiva naložba od delnic so ta trenutek plemenite kovine, ki bodo v prihodnjih nekaj letih zagotovo odigrale pomembno vlogo v portfelju vsakega posameznika. Zlato je recimo že vse od leta 2001 dalje v povprečju za najmanj 10 odstotkov boljša naložba od vseh svetovnih valut! Srebro, ki je trenutno zelo podcenjeno pa se lahko celo izkaže za naložbeno priložnost naše generacije. Ralph Waldo Emerson pravi, da ljudi nič ne osupne bolj kot zdrava pamet in pošteno ravnanje. Verjamem, da bosta ti dve vrlini tudi vas pripeljali do pravilnih zaključkov in modrega ravnanja.

Vprašanja za premoženjskega svetovalca nam lahko pošljete na naslov: Uredništvo Jane, Dunajska 5, 1509 Ljubljana ali po elektronski pošti na: jana@delo-revije.si, oboje s pripisom: Janin finančni kotiček. Zaradi boljšega razumevanja vašega vprašanja nam prosim čim bolj natančno opišite vašo finančno situacijo.

Nasveti so informativnega značaja. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi sami lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila določenemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj lahko v času od objave pride do spremembe.