Nasveti

Koliko je stara koža?

Jana
14. 6. 2009, 23.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ponujamo vam lepotni test.Oblikovala sta ga dva vrhunska ameriška dermatologa. Odgovoriti morate na 13 vprašanj.Izvedeli boste koliko je v resnici stara vaša koža.

Pri dermatologih smo se pozanimali o preverjenih receptih za ohranjanje lepe kože oziroma pomoč pri poškodovani koži, a najprej morate vedeti, ali to sploh potrebujete oziroma koliko je v resnici stara vaša koža.

Se vam je že zgodilo, da ste med brskanjem po predalih našli svojo 10 let staro fotografijo, na kateri se nenaličeni prešerno smejete s prijatelji? Kako mladostni ste videti, ko bi vsaj lahko zavrteli čas nazaj! Plastični kirurgi in dermatologi bi vam zatrdili, da ga lahko zavrtijo namesto vas, vendar je ta pot običajno draga in precej agresivna. Pri dermatologih smo se raje pozanimali o preverjenih receptih za ohranjanje lepe kože oziroma pomoč pri poškodovani koži, a najprej morate vedeti, ali to sploh potrebujete oziroma koliko je v resnici stara vaša koža.

Pred seboj nimate čisto vsakdanjega lepotnega testa. Oblikovala sta ga dva vrhunska ameriška dermatologa, Axel Goety in Harriet Imrey, ki sodelujeta tudi na eni najbolj obiskanih internetnih strani Anti-aging. Preden odgovorite na 13 vprašanj, si umijte obraz z vodo ali ga očistite s čistilnim gelom oziroma mlekom, osušite in nanj nanesite vlažilno kremo. Poglejte se v ogledalo, ne da bi se nasmejali. Test je namenjen ženskam med 27. in 81. letom.

1. Kakšna je vaša koža na licih in čelu?
a. Gladka. (o točk)
b. Prej povešena kot ne. (3 točke)
c. Povešena in nagubana. (6 točk)

2. Ali imate tako imenovane vrečke pod očmi?
a. Ne. (0 točk)
b. Imam, majhne. (1,5 točke)
c. Imam, precej očitne. (3 točke)

3. Ali so vaše veke povešene?
a. Ne. (0 točk)
b. Skoraj. (1,5 točk)
c. Da. (3 točke)

4. Ali vidite na licih in čelu fine gubice?
a. Ne. (0 točk)
b. Vidim jih nekaj. (1,5 točke)
c. Kar veliko jih je. (2,5 točke)

5. Ali vidite na licih globoke gube?
a. Ne. ( 0 točk)
b. Vidim jih nekaj. (0,5 točke)
c. Vidim veliko globokih gub. (2 točki)

6. Ali vidite smejalne gubice, ki segajo od konca nosnic do kotičkov ust?
a. Ne. (0 točk)
b. Da, vidim mehke gubice. (0,5 točke)
c. Da, jasno vidim smejalne gubice. (1, 5 točke)

7. Ali vidite fine gubice ob robu očesa?
a. Ne. (0 točk)
b. Ja, vidim nekaj drobnih. (0, 5 točke)
c. Da, jasno vidim gubice. (1, 5 točke)

8. Ali vidite gubice pod svojim očmi?
a. Ne. (0 točk)
b. Da, vidim drobne gubice. (0,5 točke)
c. Da, vidim veliko gubic. (1, 5 točke)

9. Ali imate na čelu gubice, ki potekajo vodoravno ali vertikalno med obrvmi?
a. Ne. (0 točk)
b. Da, vidim jih nekaj. (0,5 točke)
c. Da, te gube imam zelo izražene. (1,5 točke)

10.  Ali vidite vertikalne gubice nad in/ali pod ustnicami?
a. Ne. (0 točk)
b. Da, vidim jih nekaj. (1 točka)
c. Da, vidim jih veliko. (2 točki)

11.  Ali vidite gubice na ustnicah?
a. Ne. (0 točk)
b. Vidim jih nekaj. ( 1 točka)
c. Da, imam jih veliko. (2 točki)

12.  Ali imate na obrazu neenakomerno polt in veliko majhnih ali večjih rdečih pegic, pikic?
a. Ne. (0 točk)
b. Da, imam nekaj pikic in neenakomerno polt. (7 točk)
c. Da, imam veliko rdečih pegic in neenakomerno polt. (14 točk)

13.  Ali imate na čelu in licih drobne bele pike, ki jih ne morete odpraviti?
a. Ne. (0 točk)
b. Da. (5 točk)

Rezultat dobite, če seštevku točk iz testa prištejete 27.  Število, ki ga dobite, pove, koliko je stara vaša koža.

Če je ta starejša kot vi, nikar ne obupujte. Samo pomislite, kako lepo se bo pomladiti, če boste upoštevali naše nasvete. Če pa je vaša koža videti mlajša ali je iste starosti kot vi, se držite našega načrta, da bi tako ostalo še vrsto let. Več let ko ste zanemarjali svojo kožo, večje bodo razlike po 6 mesecih zdravega življenja, ne glede na rezultat testa. Takrat lahko s testom preverite, koliko ste napredovali.

1. Izogibajte se soncu
Če vaš poklic terja delo na planem, si zavarujte obraz z zaščitno kremo, ki popolnoma blokira UVA- in UVB-žarke. Nikoli več se namerno ne izpostavljajte soncu in si obraz vedno, tudi med delom na vrtu, zaščitite s klobučkom, ter kadar je mogoče, s sončnimi očali.  Koža na obrazu vam bo hvaležna za kreme z antioksidanti, vitamini A, C in E, ker ti popravljajo škodo, ki jo je  naredilo sonce.
2. Privoščite si obilo rib z omega 3 maščobnimi kislinami, ki zdravijo vnetja in dvignejo razpoloženje. Boljše volje ko boste, mlajša bo videti vaša koža.
3. Privoščite si polnozrnate izdelke. Polnozrnati izdelki vas bodo ohranili vitke, vitkost pa je neposredno povezana z mladostno kožo.
4. Brez telovadbe ne bo šlo. Zadnje raziskave so potrdile, da tisti, ki trikrat na teden tečejo po pol ure, živijo do 19 let dlje kot netekači. Šteje pa vsaka živahna vadba, med katero se prepotite in se vam pospeši utrip, tudi hitra hoja ali ples.
5. Pijte vino! S kozarcem rdečega vina na dan boste telo oskrbeli z resveratrolom, antioksidantom, ki ščiti arterije in pomlajuje kožo.
6.  Jejte sadje in zelenjavo.! Več ko bo na vašem krožniku sadja in zelenjave, več antioksidantov bo vaša koža dobila od znotraj, kar ima večji pomlajevalni učinek kot vse kreme skupaj.
7. Ne podcenjujte beljakovin. Pusto meso, jajca in posneti mlečni izdelki skrbijo za tvorbo vedno novih celic in ohranjajo mišice mladostne. Vsak dan morate zaužiti vsaj 150 gramov beljakovin. Po 40. letu glejte, da bo na vašem jedilniku dovolj mlečnih izdelkov, ki imajo neposreden pomlajevalni učinek.