Nasveti

Krčne žile poleti

S. G.
14. 6. 2009, 23.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Krčne žile niso le estetski problem, ampak lahko zelo bolijo. Poleti se lahko stanje zelo izboljša pa tudi zelo poslabša, odvisno pač od tega, kje smo in kaj počnemo.

Krčne žile niso le estetski problem, ampak lahko zelo bolijo. Poleti se lahko stanje zelo izboljša pa tudi zelo poslabša, odvisno pač od tega, kje smo in kaj počnemo. Če si predstavljamo idealen dopust tako, da bomo cele dneve poležavali na plaži, vmes pa si privoščili ogromne količine mesa z žara, to našim zadebeljenim venam nikakor ne bo koristilo.

Morje ni prepovedano! Morje seveda ni prepovedano, nasprotno,  na ožilje lahko vpliva zelo blagodejno. Seveda pa se bomo čim manj pražili na soncu in čim več plavali, da poživimo krvni obtok. Dolgi sprehodi so priporočljivi, kadar noge zabolijo, se zleknemo in jih dvignemo višje od srca. Kmalu bo bolje.

Poskrbimo za dobro prebavo, saj vsako napenjanje zelo škodi srcu in ožilju. Kar pomeni  - veliko sadja in zelenjave, malo pustega mesa, stročnice ter veliko veliko vode!

Če noge hudo bolijo, jim privoščimo izmenično kopel - toplo in hladno, ne mrzlo in vročo. Potem si noge nalahno zmasiramo z ognjičevim ali kakšnim drugim mazilom in jih, kot že omenjeno, dvignemo visoko, tako bo  namreč kri razbremenila stene ven.

Limonada! Na morju prija limonada,   »lastniki« krčnih žil bi jo morali pogosto piti, saj vitamin C zagotavlja čvrstost tkiv. V limonado si naribajmo še limonino lupinico, ki vsebuje rutin, ta pa preprečuje prepustnost majhnih krvnih žil. Kadar pa bo zares hudo, si skuhajmo gabezove koreninice (dobijo se v lekarni, pest jih stresemo v dva litra vode in kuhamo 20 minut, tekočino uporabimo večkrat). V tekočini zjutraj in zvečer namakamo noge, lahko si naredimo obkladke. Potem je treba kožo zmeraj namazati, saj je ne smemo izsušiti.