Nasveti

Rakci z brokolijem v voku

Jana
5. 7. 2009, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vok pušča prosto pot kuharski domišljiji, zato je osvojil srca ljubiteljev dobre hrane povsod po svetu.

Za od 2 do 3 osebe
Priprava: 30 minut
Praženje: 5 minut

Sestavine: 250 g rakcev (garnel, kuhanih, olupljenih in brez temne nitke, ki je črevo) * 1 cm sveže ingverjeve korenine (olupljene in na drobno sesekljane) * 1 žlica suhega šerija * 1 beljak * 1 žlička jedilnega škroba * 3 žlice olja * 2 mladi čebuli (očiščeni in na drobno sesekljani) * 250 g brokolija (razdeljenega na cvetke, stebla pa olupljena in narezana na kockice) * 1 žlička soli * 1 žlička sladkorja.

Priprava: Rakce podolžno prerežemo in narežemo na prečne koščke. V skledo damo narezane rakce, ingver, šeri, beljak in jedilni škrob. Dobro premešamo in postavimo za 20 minut v hladilnik. V voku ali globoki ponvi segrejemo 1 žlico olja in pražimo rakce na srednje močnem ognju 30 minut. Poberemo jih s penavko in prihranimo. V vok damo preostalo olje in ga segrejemo. Nanj damo čebulo in brokoli, solimo in potresemo s sladkorjem. Med mešanjem pražimo toliko časa, da se brokoli zmehča, a je še čvrst pod zobmi. Dodamo rakce, premešamo in takoj ponudimo.

Nasvet: Kako pražimo jed v voku? Najprej pristavimo vok, da se segreje. Nato zlijemo vanj malo olja, posodo pa nagibamo, da se enakomerno namasti. Olje odlijemo. Šele nato damo v vok tisto  olje, na katerem bomo pražili jed. Ko se segreje, dodamo sestavine, kot priporoča recept. Običajno pražimo najprej čvrstejše sestavine, ki potrebujejo nekaj več časa, nato pa postopoma dodajamo preostale sestavine, ki so hitreje prepražene. Ves čas mešamo in obračamo z lopatko, da se sestavine enakomerno prepražijo ter ne prežgejo. Posamične že prepražene sestavine lahko vsakokrat poberemo iz ponve in prihranimo, nazadnje pa damo v vok vse skupaj, premešamo ter na hitro pregrejemo.