Nasveti

Špinačna lazanja

Jana
10. 7. 2009, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sveža špinača je izvrstna, okusna, polna vitaminov in predvsem zdrava. Pravijo ji tudi železna lady z zelenjavnega vrta.

Za 4 do 6 oseb
Priprava: 40 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: 500 g svežih listov za lazanjo (ki jih ni treba prej skuhati) * 500 g špinačnih listov * 1 šopek sveže bazilike * 1 majhna čebula * 1 majhna rdeča paprika * 125 g izkoščičenih zelenih oliv * 250 g šampinjonov * 2 stroka česna * olivno olje * 200 g naribanega parmezana * 250 g mocarele * sol * poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Zmešamo naribani parmezan in naribano ali na kokice narezano mocarelo. V ponvi segrejemo 2 žlici olivnega olja in počasi ter med mešanjem pražimo na drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na drobno strt česen, premešamo in pražimo še 1 minuto. Prilijemo še 2 žlici olja ter dodamo očiščeno, umito in sesekljano špinačo. Premešamo, dodamo sesekljane liste sveže bazilike, na kockice narezano papriko in na liste narezane gobe. Na srednje močnem ognju pražimo in mešamo 3 do 5 minut. Odstavimo. Špinačni zmesi primešamo narezane olive, solimo in popramo. Namastimo pravokoten model za narastke in prekrijemo dno s plastjo špinačne zmesi. Na špinačo damo plast listov za lazanjo. Zložimo jih tako, da se na stiku nekoliko prekrivajo. Potresemo z mešanico parmezana in mocarele. Nato sledi spet plast špinače, listov za lazanjo, sira … Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin. Na vrhu naj bo plast listov za lazanjo in plast sira. Pekač prekrijemo z aluminijevo folijo in postavimo v vročo pečico. Lazanjo pečemo 30 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo še 5 minut, da se sirova plast zapeče. Lazanjo vzamemo iz pečice. Pustimo jo počivati 5 do 10 minut, potem jo ponudimo.

Nasvet: Špinačna lazanja s parmezanom in mocarelo ni tako izdatna kot lazanja, ki jo pripravljamo s polnomastnim sirčkom ali z bešamelno omako, in je okusna spomladanska  brezmesna jed. Ponudimo jo s solato in z naribanim parmezanom.