Nasveti

Domači sladoledni vrt

Renata Ucman
10. 7. 2009, 02.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sladoled je v vročih dneh najslajša osvežitev. Z malo dobre volje lahko okusne domače mlečne in sadne sladolede pripravimo kar doma, tudi če nimamo aparata za sladoled. Anže Lenček iz Slaščičarne Lenček v Domžalah nam je zaupal svoje recepte za odličen čokoladni, vaniljev, malaga, borovničev, jagodni in limonin sladoled.

Sladoled je v vročih dneh najslajša osvežitev. Z malo dobre volje lahko okusne domače mlečne in sadne sladolede pripravimo kar doma, tudi če nimamo aparata za sladoled. Anže Lenček iz Slaščičarne Lenček v Domžalah nam je zaupal svoje recepte za odličen čokoladni, vaniljev, malaga, borovničev, jagodni in limonin sladoled. Tak poletni posladek po želji okrasimo s holipi, listom melise, koščki sadja ali čokolade.

Recept za osnovno sladoledno maso za mlečne okuse
Sestavine: 0,5 l mleka + 0,5 l sladke smetane + 250 g sladkorja + 30 g dekstroze + 30 g mleka v prahu + 15–30 g sredstva za vezavo + ščepec soli
Priprava: Vse sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso. Najbolje je, da uporabljamo sveže sestavine, ki smo jih prej dobro ohladili v hladilniku ali na hitro v zamrzovalniku. Tako pripravljeno osnovno maso postavimo v hladilnik za dve uri, da se sestavine prepojijo. Kot sredstvo za vezavo lahko pri pripravi domačega sladoleda uporabimo agar, tragant, želatino, obdelane škrobe, pektine ali moko iz rožičevih semen, torej nekaj, kar imamo v domači shrambi.
Najslajši okusi po naših željah
Osnovni sladoledni masi dodamo različne dodatke in arome. Ne glede na okus pripravljeno zmes od 20 do 40 minut mešamo z gospodinjskim aparatom oziroma mešalnikom in jo nato ohladimo do želene gostote. Sladoled pred postrežbo za dobri dve uri postavimo v zamrzovalnik, da se ustrezno strdi! Če nimamo aparata za izdelavo sladoleda, lahko sladko smetano stepemo z ročnim stepalnikom in jo dodamo preostalim sestavinam ter tako rahlo zmes globoko zamrznemo.
Čokoladni sladoled
Sestavine: osnovna sladoledna masa za mlečne okuse + 8 dag temnega kakava + 6 rumenjakov + nastrgana jedilna čokolada + 1 vaniljin sladkor + 200 g sladkorja
Priprava: Osnovni sladoledni masi dodamo temen kakav, rumenjake in nastrgano jedilno čokolado. Bolje je, če nad vročo vodno kopeljo stopimo 200 g jedilne čokolade, 200 g sladkorja in vrečko vaniljinega sladkorja ter zmes skupaj z rumenjaki dodamo osnovni masi.
Vaniljev sladoled
Sestavine: osnovna sladoledna masa za mlečne okuse + 2 stroka vanilje + 2 dl mleka + 6 rumenjakov + 1 vaniljin sladkor
Priprava: Dva stroka vanilje (bourbonske) prerežemo po sredini in jo ob rahlem vrenju v dveh decilitrih mleka kuhamo 10 minut. Ko se ohladi, ju vzamemo ven in z nožem iz stroka izločimo jedro in seme ter dodamo mleku. Takšno mleko nato skupaj s 6 rumenjaki in vrečko vaniljinega sladkorja primešamo osnovni masi.
Malaga
Sestavine: osnovna sladoledna masa za mlečne okuse + malo ruma + 1 dl vina + sladka voda + malo rozin
Priprava: Rozine čez noč namočimo v sladko vodo, ki smo ji dodali rum in vino Marsala. Tekočino pred zamrzovanjem primešamo osnovni masi, odcejene rozine pa vmešamo šele v pripravljen sladoled.

Osnovna sladoledna masa za sadne okuse
Sestavine: 0,5 l sladke smetane + 450 g sladkorja + 30 g dekstroze + 15–30 g sredstva za vezavo + ščepec soli + sok ene limone
Priprava: Pri izdelavi osnovne mase za pripravo sadnih sladoledov z okusom borovnice, limone in jagode mleko iz osnovnega recepta nadomestimo s sadnimi kašami. Količina sladkorja v tem receptu je skoraj dvakrat večja, okus pa izboljša tudi sok ene limone.
Borovničev sladoled
Sestavine: osnovna sladoledna masa za sadne okuse + 500 g borovnic
Priprava: Pol kilograma borovnic na grobo sesekljamo s paličnim mešalnikom in jih dodamo osnovni masi. Preden sladoled postrežemo, nanj potresemo sveže borovnice za dekoracijo in posladek.
Jagodni sladoled
Sestavine: osnovna sladoledna masa za sadne okuse + 500 g vrtnih ali gozdnih jagod
Priprava: Pol kilograma vrtnih, še bolje pa gozdnih jagod grobo pretlačimo z vilicami in jih dodamo osnovni sladoledni masi. Ob postrežbi sladoled okrasimo s celimi jagodami.
Limonin sladoled
Sestavine: osnovna sladoledna masa za sadne okuse + 3 limone + malo vode
Priprava: Tri limone dobro ožamemo in iztisnemo sok. Z žlico lahko postrgamo tudi preostalo meso, pečke pa odstranimo. Dodamo toliko vode, da dobimo približno pol litra sadne mase, in to prilijemo osnovni sladoledni masi.

Vir: Jana, št. 27, 7.7.2009