Nasveti

Modne v vročem poletju

Renata Ucman
17. 7. 2009, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Modno oblikovalko Urško Drofenik smo povprašali, kaj naj nosimo to poletje. Poletna moda je sproščena in lahkotna, s pridihom afriške divjine.

Modno oblikovalko Urško Drofenik smo povprašali, kaj naj nosimo to poletje. Poletna moda je sproščena in lahkotna, s pridihom afriške divjine. Nekaj posebnega so še vedno sandali rimljanskega videza, široke hlače iz harema ter sončna očala z debelimi barvastimi okvirji in stekelci. 

Vse več se jih v tem času že pripravlja na dopust ob morju in izbira kopalke. Kakšne se nosijo letos? »V ospredju so enodelne kopalke, t. i. monokinke, ki niso visoko izrezane in zato ne podaljšajo nog. Monokinke so res za vitke, dolgonoge ženske. Modne so tudi dvodelne kopalke, vse manj pa je bikinijev. Za močnejše postave so primerne  torej nekoliko višje izrezane kopalke, ki podaljšajo noge. Sicer so letos od živih do pastelnih barv. Pogosto jih krasijo vzorci, zelo aktualni so predvsem afriški, denimo vzorci živalskih kož. Prevladujejo modra, zelena in oranžna barva, v črnih kopalkah pa tudi ne morete zgrešiti,« je razložila modna oblikovalka.
Za na plažo je obvezna tunika
Za na plažo je nepogrešljiva velika ruta ali pareo, ki si jo zavežemo okoli bokov. Najlepše je, če si jo izberemo v barvi ali vzorcu kopalk. Na srečo je moda  za na plažo letos zelo praktična, saj ponuja daljše, široke in ravne tunike, t. i. kaftane. »Taka tunika je ravno krojena in sega do sredine stegen, pri strani je preklana. Zelo udobne so za na plažo, ker jih preprosto oblečemo čez kopalke.« Če si zraven nadenemo širokokrajen slamnik, bomo res dobro zaščiteni pred soncem. Zelo opazna je tudi poletna obutev. »Modni so sandali v rimljanskem oziroma gladiatorskem slogu s poudarjenim dolgim,  širokim trakom po nartu. Podplati so v videzu plute, ponavadi širši že v predelu prstov. Lahko so tudi čisto ravni, da imamo občutek, kot da stojimo na tleh, ali pa ravno nasprotno, precej debeli. Pete so letos zelo visoke, tudi deset ali dvanajst centimetrov, zlasti za sprehode po mestu.«
Haremke in široka ramena
Moda tega poletja se zdi celo malo nagajiva. Veliko je oblačil, oblek ali majic z eno naramnico ali enim samim rokavom. Večina poletnih oblačil je lahkotnejša in široka. »Zelo modne so t. i. hlače iz harema, haremke, ki imajo podaljšano in spuščeno sedalo. Hlačnice lahko segajo čez kolena ali do gležnjev, stisnjene so v kolenu ali pri gležnju. Nekatere so zelo široke že okoli bokov, druge so širše v predelu stegen. Zagotovo so letošnji modni hit.«
Pri jaknah in bluzah se moda spogleduje z videzom iz 80. let prejšnjega stoletja, saj je veliko jopičev in bluz s širokimi, poudarjenimi ter podloženimi rameni. Ženske obleke so kratke in dolge, a ponavadi iz lahkotnega materiala ter sproščenega videza. »Vse je bolj široko, a zaradi izbranih modelov še vedno dovolj poudari postavo. Ožjih modelov oblek skorajda ni, razen v večerni modi, ki narekuje več elegance, temnejše barve, veliko je črne in metalne.«
Nakit v vzorcih divjine
In s kakšnim nakitom bomo najbolj modne v vročem poletju? »Moden je velik, opazen in atraktiven nakit. Nosijo se nasploh veliki, opazni modni dodatki. Nakit je barvast ali v slogu afriške divjine. Krasi ga vse, od vzorcev žirafe, zebre, geparda do leoparda.« Zanimiv dodatek, naj bo okoli pasu, na kopalkah ali na čevljih, so dolgi trakovi, ki ovijajo telo in popestrijo poletno opravo.
Pa sončna očala? »Ta so še vedno velika, z debelimi okvirji, v različnih barvah. Že lani je bilo veliko okvirjev bele barve s temnimi stekli, kar je spominjalo na 50. leta.  Veliko je sončnih očal z modnimi debelimi okvirji in barvnimi stekelci.« Za konec je  Drofenikova še pristavila, da se za na plažo in drugače  nosijo velike torbe, ki spominjajo na malho, v pastelnih ali naravnih barvah.

Vir: Jana, št. 28., 14.7.2009