Za 4 osebe
Priprava: 50 minut
Kuhanje: 10 minut
Sestavine: 300 g očiščene jedilne buče (na primer hokaido) * 2 žlici masla * 200 g sirčka rikota (ali svežega smetanovega sirčka) * 2 jajci * 200 g moke * 30 g sveže naribanega parmezana * 1 žlička soli * poper * muškatni orešček * moka za delovno površino; * za bazilikino maslo: 50 g masla * pol šopka bazilike.
Priprava: Bučo olupimo (tudi če je buča hokaido), očistimo, na grobo naribamo in dušimo na maslu 3 minute. Damo na cedilo, da se odteče, in počakamo, da se ohladi. Stresemo v skledo, dodamo sirček, jajci, moko in parmezan ter z leseno kuhalnico dobro premešamo. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Zmes damo za 30 minut v hladilnik, da počiva: testo za cmočke naj bo mehko, vendar se ne sme lepiti na prste. Po potrebi dodamo še malo moke. V široki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. S pomokanimi vilicami ali z dvema mokrima žlicama oblikujemo iz testa za oreh velike cmočke in jih sproti polagamo v vodo, ki počasi vre. Na šibkem ognju kuhamo cmočke 5 minut. Ko splavajo na površino, so kuhani. Poberemo jih s penovko in odcedimo na cedilu. Pripravimo bazilikino maslo: v ponvi razpustimo maslo in dodamo na koščke natrgane listke bazilike. Odcejene cmočke stresemo v ponev, premešamo, da se obdajo z maslom in baziliko, ter ponudimo.