Nasveti

Riževi ocvrtki

Jana
31. 10. 2009, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ponudimo jih s kompotom ali s sladkim belim vinom, enakim, kot smo ga uporabili za pripravo zmesi.

Za 35 kosov
Priprava: 1 ura
Cvrenje: 15 minut

Sestavine: 200 g okroglozrnatega riža * 1 liter mleka * 1 strok vanilje * 1 biolimona * ščep soli * 100 g moke * 1 žlička pecilnega praška * 2 jajci * 100 ml sladkega belega vina * olje za cvrenje * 40 g sladkorja * 40 g sladkorja v prahu.

Priprava: V loncu pristavimo mleko, razprt strok vanilje, sol in riž. Na šibkem ognju kuhamo v pokriti posodi 40 minut. Pustimo riž, da se ohladi, najbolje čez noč. Odstranimo limonino lupino. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo z rumenjakoma in vinom primešamo hladnemu rižu. V globoko kozici ali loncu za cvrenje segrejemo olje. Tik preden začnemo cvreti, stepemo sneg iz beljakov in ga rahlo primešamo riževi zmesi. Z žlico zajemamo riževo zmes in polagamo žličnike v vroče olje. Cvremo jih 4 minute oziroma toliko časa, da zlato porjavijo. Poberemo jih s penovko in odcedimo na papirnati brisači. Po porcijah cvremo ocvrtke, dokler ne zmanjka zmesi. Ocvrtke še tople povaljamo v mešanici sladkorja in sladkorja v prahu.