Nasveti

Sardele

Jana
27. 10. 2009, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sardele so zdrave in poceni!

Sardele so okusne ribe, niso pa zelo drage. Pripravimo jih na različne načine, da se jih ne bomo naveličali. Recepti so za štiri.


                    Po beneško

                    Potrebujemo kilogram sardel, 4 velike čebule (2 beli in 2 rdeči), pol glavice česna, 2 dl suhega belega vina, pest rozin, olje, kis in začimbe.
                    Ribe očistimo, jih odstranimo glave, jih operemo in v krpi osušimo. Solimo jih in na malo olja z obeh strani spečemo, da so zlato rjave. Zložimo jih v skledo in spravimo na toplo. Čebulo zrežemo na tanke lističe in jih na treh žlicah olja tako dolgo pražimo, da robovi porumenijo, nato prilijemo vino, kozarec vode, tri žlice kisa, solimo, dodamo nekaj zrn celega popra in pol žlice brinovih jagod, nekaj vejic šetraja in vršiček rožmarina ter kuhamo 15 minut. Dodamo še rozine in vremo še pet minut. Prilijemo še malo vode, če je tekočina preveč povrela, in zlijemo vrelo na ribe. Previdno premešamo, ohladimo in damo v hladilnik. Najboljše so po dveh dneh, hranimo jih lahko teden dni.      

                     Polnjene sardele

                     Potrebujemo 70 dag svežih sardel, skodelico drobtin, 10 dag pinjol, majhno konzervo slanih inčunov, 8 strokov česna, šopek peteršilja, olje in začimbe.
                     Sardele očistimo in jim odstranimo glave. Na dveh žlicah olja popražimo sesekljan česen in peteršilj le toliko, da zadiši, dodamo drobtine in sesekljane pinjole (lahko vzamemo tudi orehe ali lešnike) in na majhne koščke zrezane inčune. Ker so slani, previdno solimo. Prilijemo dve žlici vode, da je masa voljnejša, in s tem napolnimo ribe. Zložimo jih v namaščen pekač in pečemo v pečici pol ure.
 
                          Praznične sardele
 
                          Potrebujemo 60 dag sardel, moko, 2 jajci, 5 žlic drobtin, 5 žlic sezamovih semen, 2 žlici parmezana, olje in začimbe.
                            Sardelam odstranimo glavo in hrbtenico, jih operemo, solimo in povaljamo v moki. Stepemo jajca in dodamo dve žlici mleka, rahlo solimo. Pomešamo drobtine in sezamova semena ter parmezan. Ribe dobro namočimo v jajčno zmes, nato pa povaljamo v drobtinah s semeni in parmezanom. Ocvremo v vročem olju in odcedimo na vpojnem papirju. Ponudimo takoj, so pa tako pripravljene sardele okusne tudi hladne. Zraven se prileže krompirjeva solata.  
 


                        Ocvrtki

                         Če nam ostanejo pečene ribe, jim odstranimo kožo in srti ter jih natrgamo na majhne koščke. V posodi zmešamo skodelico moke, lonček jogurta in dve jajci ter stepemo; masa mora biti gosta. Primešamo ribje ostanke, dve žlici parmezana in solimo. Z žlico zajemamo testo in ga polagamo v vroče olje. Zlato rumeno ocvremo z obeh strani.