Nasveti

Žolca

Jana
6. 11. 2009, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bi radi presenetili vaše goste?

Sestavine: 6 svinjskih parkljev + 2 litra vode + 1/8 l kisa + pol čebule + lovorjev list + tolčen poper + timijan + sol + 1 korenček + peteršilj.
Priprava: Svinjske parkeljce nasekamo, skuhamo v vodi skupaj s kisom, korenjem, peteršiljem, čebulo in z začimbami. Ko je meso mehko, ga poberemo iz juhe in iz njega izluščimo kosti. Zrežemo ga na manjše kose in ga damo v primerno posodo. Čez to vlijemo ohlajeno juho, s katere prej poberemo mast. Vse skupaj postavimo na hladen prostor, da se strdi v žolco.

Žolco postrežemo narezano na tanke rezine, skupaj s čebulnimi kolobarčki, prelijemo jo z bučnim oljem in s kisom ter dodamo sol in poper po potrebi. Lahko jo okrasimo tudi s trdo kuhanimi jajci, narezanimi na rezine.