Nasveti

Sezona virusa RSV

Milka Krapež
4. 11. 2009, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Respiratorni sincicijski virus (RSV), ki povzroča vnetja dihalnih poti, je najbolj nevaren za zelo majhne in bolne otroke.

Pixabay
V hladnejši mesecih po zraku krožijo virusi vseh vrst. Organizem navadno opravi z njimi, ne da bi mi to sploh čutili. Respiratorni sincicijski virus (RSV), ki povzroča vnetja dihalnih poti, zdravemu odraslemu človeku ne bo povzročil večjih težav. Za zelo majhne otroke (nedonošenčke) in bolne otroke (s prirojeno srčno okvaro, z boleznijo dihal) pa je lahko okužba s temi virusi tudi usodna.

Obdobje RSV se začne jeseni s prvimi hladnimi dnevi in konča spomladi, ko je ozračje že toplejše, največ pa jih kroži od januarja do aprila. Včasih »sezona« RSV traja tudi do osem mesecev. V ZDA so ugotovili, da se s tem virusom okuži kar 60 odstotkov otrok med prvo sezono RSV, skoraj vsi otroci, stari dve ali tri leta, pa so tako okužbo že preboleli. S tem pa si ne zagotovijo imunosti, kar pomeni, da lahko tako otroci kot odrasli spet zbolijo – otroci tudi večkrat v eni sami sezoni. Okužba lahko zelo prizadene tudi starejše ljudi. Po nekaterih ugotovitvah je okužba z RSV eden najpogostejših vzrokov za obisk družinskega zdravnika.
Virus je zelo nalezljiv
Respiratorni sincicijski virus povzroča večino tako imenovanih viroz pri otrocih. Ko otrok zboli, ima podobne težave kot pri navadnem nahodu: zamašen nos in izcedek iz njega, boleče grlo, lahko tudi rahel glavobol, vročino. Otrok se počuti slabo, je utrujen in bi kar spal. RSV je zelo nalezljiv virus, ki se hitro kapljično širi. Na površini predmetov lahko preživi dlje časa (na primer na kljukah, mizah). Otroci, ki se teh predmetov dotikajo, virus zanesejo v usta, oči ali nos. Okužbe se najraje širijo med majhnimi otroki v vrtcu, ker še ne poznajo higienskih ukrepov, ki bi širjenje okužbe omejevali oziroma preprečevali. Otrok virus prinese domov, in če ima doma bratca ali sestrico, bo zelo hitro zbolel tudi ta. 
Pri nekaterih otrocih lahko okužba povzroči hudo, celo smrtno nevarno bolezen bronhiolitis, ki zahteva intenzivno zdravljenje v bolnišnici. Dolgotrajne posledice bronhiolitisa se kažejo s ponavljajočim se piskanjem, astmi podobno boleznijo in s tem slabšo kakovostjo življenja vse družine. Med te otroke sodijo predvsem dojenčki do tretjega meseca starosti, prezgodaj rojeni (bolj ko so nedonošeni, bolj so ogroženi), otroci s kronično boleznijo pljuč ter otroci s težjo prirojeno srčno napako. Na otrokovo zdravstveno stanje lahko vplivajo tudi škodljive snovi iz okolja, predvsem tobačni dim. Malčku s takimi težavami lahko pomaga edino hospitalizacija, večinoma na oddelku za intenzivno nego, kjer ga priključijo na respirator. 
Čeprav se starši takih otrok zavedajo nevarnosti okužbe z RSV, se ji je skoraj nemogoče izogniti. Preprečevanje močno presega vsakdanje nasvete o umivanju rok in pokrivanju ust, pa tudi o vzdržnosti kadilcev v družini. Če je v družini starejši otrok, ki hodi v vrtec ali v šolo, se okužbi skoraj ni mogoče izogniti. Obenem pa ni mogoče pričakovati, da se bodo starši popolnoma izolirali, da bi tako zavarovali svojega najmlajšega, ali da bratje in sestre zaradi varnosti najmlajšega ne bi hodili v vrtec ali v šolo.
Zaščita najbolj ogroženih
Kot smo v Jani že pisali, je edina možnost za učinkovito zaščito otrok, ki so v večji nevarnosti, da hudo zbolijo, posebno zaščitno zdravilo (palivizumab), pridobljeno z gensko tehnologijo. Izkušnje so pokazale, da lahko ogrožene otroke zavaruje samo takšno preventivno zdravljenje. Tako so potrdili v UKC Ljubljana in Maribor, enako mislijo tudi številni slovenski pediatri, ki se ukvarjajo z zdravljenjem RSV oziroma dajejo zaščitno zdravilo tem otrokom.
Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je v teh dneh obravnaval in sprejel predlog, po katerem bo otrok, ki bodo dobili zaščitno zdravilo, nekoliko več kot doslej.
Zdravilo bodo tako dobili otroci, rojeni pred 30. tednom nosečnosti brez kronične pljučne bolezni, če so ob začetku sezone RSV stari največ eno leto, in otroci, rojeni med 30. in 32. tednom nosečnosti brez pljučne bolezni, vendar z dodatno nevarnostjo (ob začetku sezone RSV pa so stari največ leto dni). Zaščitno zdravilo bodo dobili tudi vsi otroci s pljučno boleznijo do drugega leta starosti, tudi če v zadnjega pol leta niso potrebovali zdravljenja. Ker naj bi po naših pravilih ta predlog obravnaval še zdravstveni svet, pediatri upajo, da bo sprejet tudi tam in da bo tako dokončno poskrbljeno za zaščito najbolj ogroženih otrok.