Nasveti

Cepljenje proti HPV

Milka Krapež
11. 11. 2009, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi novice o smrti 14-letne Natalie Morton, ki se je zgrudila kmalu po cepljenju proti okužbam s HPV, so si nekateri starši slovenskih šestošolk premislili in svojih otrok nočejo cepiti. Imajo prav ali ne?

Na nekaterih slovenskih osnovnih šolah so že začeli sistematske preglede šestošolk in cepljenje proti okužbam s HPV. Iz nekaterih šol smo izvedeli, da si je nekaj staršev po objavi novice, da je 14-letna britanska deklica umrla dve uri po cepljenju, premislilo in svojih hčera ni dalo cepiti, ker se bojijo posledic cepljenja

Na šolah so nam povedali tudi, da imajo starši veliko premalo informacij pravih strokovnjakov s tega področja. Ponekod so imeli predavanja šolskih zdravnikov, drugod spet so jim razdelili letake, ki so jih dobili iz zdravstvenih domov, vendar te informacije staršem ne odgovarjajo na bistvena vprašanja. Prvo tako vprašanje zagotovo je, ali je cepljenje varno, sledijo pa tudi druga, povezana s tem, zakaj je koristno, kaj dekleta z njim pridobijo.

Po krivem obdolženo cepivo
Največ »škode« je cepljenju proti HPV iz nacionalnega programa naredila novica o smrti 14-letne Natalie Morton, ki se je zgrudila kmalu po cepljenju in ji ni bilo več pomoči. Deklica je imela v prsni votlini obsežen neodkrit tumor, zaradi katerega se je že dlje časa slabo počutila in tudi obiskovala zdravnike. Diagnostični postopki so potekali, vendar v času njene smrti še ni bilo jasno, kakšno bolezen ima. Patolog je pozneje javno povedal, da deklica ni imela možnosti, da preživi, ker se je tumor razrasel v prsni votlini in je stiskal najpomembnejše žile. Zato se je dekle onesvestilo in pozneje tudi umrlo.
Strokovnjaki so nam razložili, da je žal tako, da rakavo bolezen pogosto odkrijejo, ko bolniku ni več pomoči. Dokler rak bolniku ne dela težav, se lahko bolezen toliko razvije, da ni več mogoče ukrepati, in to se je zgodilo Natalie. Za naše starše je pomembno tudi, da je bila Natalie tako kot vse druge britanske deklice v okviru njihovega nacionalnega programa cepljena s cervarixom, cepivom britanske farmacevtske družbe Glaxo Smith Kline. Naša dekleta so cepljena v drugim cepivom, silgard, ki je proizvod ameriške družbe Merck, Sharp in Dohme (MSD). Vendar to ne pomeni, da je imela smrt Natalie Morton kakršno koli povezavo s cepljenjem oziroma da zato cepivo cervarix ne bi bilo varno.

Skrbno spremljanje neželenih učinkov
Kot so povedali zdravniki, epidemiologi in mikrobiologi, sta cepivi za cepljenje proti okužbam s HPV do zdaj najbolj preizkušeni od vseh cepiv v zgodovini njihove izdelave. Za primerjavo lahko pogledamo popularna cepiva proti gripi, sezonski, kot ji pravijo, ali pa pandemski, novi oziroma prašičji gripi. Cepivo za prihajajočo sezono sestavijo (določijo, proti katerim sevom bodo cepili) vsako leto februarja, torej osem mesecev pred začetkom cepljenja. V tem času proizvajalci cepivo tudi izdelajo. Za preizkušanje ni prav dosti časa, za cepivo proti pandemski gripi pa ga je bilo na voljo še manj.
Kljub temu neželene učinke, ki se pojavijo po cepljenju proti HPV, skrbno spremljajo. Če se zgodi, da kdo zboli, vzrok za to raziščejo. Seveda podrobno raziščejo tudi vzrok smrti, če kdo umre. Ker so poročila nasprotnikov cepljenja zelo dramatična in omenjajo »tisoče« deklic, ki so imele po cepljenju zdravstvene težave, pa tudi nekaj smrti deklet oziroma odraslih žena, je dvom o varnosti cepiv razumljiv. Toda vsa ta obvestila pozabijo povedati, da so vsi primeri raziskani in do zdaj cepljenje nikoli ni bilo vzrok za smrt. Navadno ugotovijo, da je bilo dekle ali žena bolna že prej, da za bolezen ni vedela in da je prav ta bolezen vzrok za tragični dogodek. Prav tako, kot se je zgodilo Natalie Morton.
Cepljenje proti okužbam s HPV je za dekleta velika pridobitev. Vsako leto je več mladih žensk, ki imajo na materničnem vratu predrakave spremembe. Samo v Sloveniji jih je med 2000 in 3000. Nihče si ne more predstavljati, kakšno grozo preživljajo ta dekleta oziroma mlade žene, ko čakajo na izvide preiskav. Nekatere morajo večkrat na manjše operativne posege, s katerimi odstranijo (načinov je več) predrakave spremembe. O njihovih zgodbah si lahko preberete na spletnih straneh društva Kala www.kala.si, kjer je objavljenih tudi veliko informacij o cepljenju, o HPV, zdravljenju in podobno. Nekaj mladih žensk iz strahu pred rakom materničnega vratu zahtevajo, da bi jim v celoti izrezali rodila.
Zato je velika škoda, da zaradi neresničnih in predvsem nepopolnih informacij starši deklic izpustijo priložnost, da bi svoje otroke zavarovali pred okužbami s HPV. Odločitev za ali proti je velika odgovornost. To velja tudi za odločitev proti cepljenju.