Nasveti

Pita s špinačnim nadevom

Jana
17. 11. 2009, 00.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pita je značilna angleška jed: pod pokrovom iz testa se skriva sočen, pikanten nadev.

Za 6 do 8 oseb
Priprava: 1 ura
Pečenje: 45 minut

Sestavine: za krhko testo: 400 g moke * 1 jajce * 1 rumenjak * sol * osminka litra mleka * 180 g mrzlega masla * moka za delovno površino * maščoba za model; * za nadev: 1,3 kg špinače * 2 čebuli * 2 stroka česna * 150 g mesnate prekajene slanine (pancete) * 100 g sira grojerja ali ementalca * 1 žlica masla * 1 žlica olivnega olja * poper * sol * 200 g sladke smetane * 200 g kisle smetane (creme fraiche) * 4 jajca * sveže nariban muškatni orešček * 1 rumenjak.

Priprava: Iz sestavin zamesimo krhko testo, zavijemo ga v folijo in pustimo 30 minut počivati na hladnem. Dve tretjini testa razvaljamo na pomokani delovni površini v krog in z njim obložimo namaščen model s premerom 28 cm. Testo naj ob robu modela sega 3 cm visoko. Testo na dnu gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Preostalo testo prav tako razvaljamo, da dobimo krog s premerom 28 cm. Obloženi model in s folijo prekrito okroglo ploščo testa damo za 30 minut v hladilnik. Medtem očistimo špinačo, jo operemo in dobro odcedimo. Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na tanke pramene. Sir na grobo naribamo. V kozici segrejemo olje in maslo. Dodamo slanino in jo popražimo. Nanjo stresemo čebulo in česen ter med mešanjem prepražimo. Dodamo špinačo, premešamo in dušimo v pokriti kozici 5 minut, da se sesede. Solimo in popramo. Posebej zmešamo sladko in kislo smetano, jajca in sir. Dodamo špinačo. Po potrebi še solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Špinačni nadev porazdelimo na testo v modelu. V sredino okroglo razvaljanega testa – pokrova – izrežemo luknjo, skozi katero bo med peko uhajala sopara. Pokrov položimo na nadev v modelu. Robove testa stisnemo, da se sprimejo. Premažemo z rumenjakom. Pito pečemo na spodnji rešetki v ogreti pečici 15 minut. Nato prestavimo model na srednjo rešetko in pečemo še 30 minut. Pustimo počivati 10 minut, nato pito razrežemo in ponudimo.

Nasvet: Pita je značilna angleška jed: pod pokrovom iz testa se skriva sočen, pikanten nadev. V pokrov izrežemo luknjo, ki deluje kot dimnik, skozi katerega med pečenjem uhaja sopara. Za spremembo lahko namesto navadne bele moke vzamemo polovico polnovredne, pirine ali ajdove moke. Testo bo imelo vsakokrat drugačen, prijetno zanimiv okus.