Nasveti

Čokoladni kolač s kokosom

Jana
19. 11. 2009, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čim bolj je vreme sivo in neprijazno, tem bolj nam dišijo sladke jedi.

Za model s prostornino 2,5 litra
Priprava: 30 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: za testo: 6 jajc * 250 g masla * 175 g sladkorja * 1 vanilin sladkor * ščepec soli * 500 g moke * 1 pecilni prašek * 1,5 dl mleka (približno) * maščoba za model; * dodatki: 100 g bananinega čipsa * pol žličke naribane limonine lupinice * 100 g naribane jedilne čokolade * 1 žlica instantne kave v prahu * 2 žlici kakava v prahu * 2 vrečki čokoladne glazure (gotov izdelek) * 4 žlice kokosove moke.

Priprava: Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Penasto umešamo zmehčano maslo, jajca, sladkor, vanilin sladkor in sol. Posebej pomešamo in presejemo moko s pecilnim praškom. Dodamo masleni zmesi in premešamo. Med mešanjem postopoma prilivamo toliko mleka, da dobimo gosto testo, ki se težko trga od kuhalnice, ko ga dvignemo iz sklede. Testo razdelimo na dva dela. Bananin čips damo v vrečko in zdrobimo z valjarjem v fine drobtine. Enemu delu testa primešamo zdrobljene banane in limonino lupino, drugemu delu testa pa kakav, naribano čokolado in instantno kavo. V namaščen model za kolače damo svetlo testo. Na vrh naložimo temno testo. Z vilicami povlečemo skozi obe plasti testa, da nastane marmoriran vzorec. Kolač pečemo v ogreti pečici pri 175 stopinjah 45 minut. Če se prehitro zapeče, ga prekrijemo s kosom papirja za peko. Pečeni kolač zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Po navodilu z vrečke pripravimo čokoladno glazuro in oblijemo kolač. Posipamo s kokosovo moko. Počakamo, da se glazura strdi. Kolač narežemo in ponudimo za prigrizek h kavi ali čaju.