Nasveti

Cvrtje

Jana
27. 11. 2009, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ocvrta hrana je okusna, a si jo zaradi zdravja bolj redko privoščimo.

Ocvrto hrano si privoščimo le tu in tam, saj vsebuje kar precej maščobe. Temu se vsaj delno izognemo, če damo na krožnik nekaj kosov pomečkanega vpojnega papirja, čez pa še dve plasti ravnega (tako se maščoba lažje odcedi). Na papir položimo ocvrto hrano, jo čez čas obrnemo in šele potem zložimo v ogreto skledo. Pri vsaki porciji vrhnjo plast papirja zamenjamo. Poleg ocvrtih jedi jemo predvsem dušeno zelenjavo in solato, brez krompirja, riža in testenin. Recepti so za štiri.

 Čebulni obročki

           Potrebujemo dve večji čebuli, moko, dve jajci, olje in začimbe.
           Čebulo olupimo in zrežemo na tanke obročke. Solimo jo in pustimo nekaj časa stati, da se zmehča, nato po dva ali tri obročke povaljamo v moki in potem še v stepenih jajcih. Ocvremo v vročem olju.

            Polnjeni fižol

             Potrebujemo 20 strokov širokega zelenega fižola (v tem času prodajajo edino takšnega), pest orehov, žlico drobtin, tri stroke česna, žličko sesekljanega peteršilja, moko, dve jajci, drobtine, olje in začimbe.
             Fižol skuhamo v slani vodi do treh četrtin. Odcedimo, ohladimo, počez razpolovimo (če je predolg) in stroke razpremo. Pomešamo zmlete orehe, drobtine, sol, poper, česen in peteršilj, napolnimo polovico fižola in pokrijemo z drugo polovico. Povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah ter ocvremo v vročem olju. Ocvrt fižol je okusen tudi hladen.
 
                        Cvetača

                         Potrebujemo glavico cvetače, moko, dve jajci, drobtine in tri žlice parmezana, olje, začimbe in tubo tatarske omake.
                         Cvetačo očistimo in jo damo celo kuhat v slan krop za 15 minut. Nato jo odcedimo, malo ohladimo in razdelimo na grižljaj velike cvetove.    Povaljamo v moki, stepenih jajcih in mešanici parmezana ter osmih žlicah drobtin. Ocvremo v vročem olju in ponudimo s solato in tatarsko omako.

                       Piščanec s sezamom

                        Potrebujemo večje piščančje prsi brez kože in kosti, moko, dve jajci, drobtine, pet žlic sezamovih semen, olje in začimbe.
                        Piščanca zrežemo na daljše, pol centimetra debele in dva centimetra široke trakove, solimo jih in povaljamo v moki, stepenih jajcih ter mešanici sezamovih semen in petih žlic drobtin. Ocvremo v vročem olju in odcedimo na papirju. Jed bo navdušila tudi pri kakšni bolj slovesni priložnosti ali na otroški zabavi, za povrh pa jo lahko jemo brez pribora.

                      Krompirjevi ocvrtki

                      Potrebujemo tri večje krompirje, pet žlic moke, dve jajci, tri žlice parmezana, olje in začimbe.
                       Krompir skuhamo, pretlačimo (lahko pa uporabimo tudi ostanke krompirjevega pireja), dodamo moko, jajca, parmezan in sol ter dobro premešamo.
V takšno mešanico lahko damo na drobno sesekljano gnjat, drobnjak, sesekljane prepražene gobe in lahko še marsikaj. Z žlico zajemamo testo in ocvremo v vročem olju.