Nasveti

Skutna pomarančna torta

Jana
26. 1. 2010, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tekne sveža, lahko pa jo tudi zamrznemo in shranimo za poznejšo priložnost.

Za model s premerom 26 cm
Priprava: 15 minut
Pečenje: 60 minut

Sestavine: 125 g masla * 250 g sladkorja * 1 kg manj mastne skute * 3 jajca * 1 strok vanilje * 75 g pšeničnega zdroba * 1 zavitek praška za vaniljev preliv * 1 žlička pecilnega praška * 2,5 dl sladke smetane * 1 pomaranča * 1 limona * 50 g mandljevih lističev.

Priprava: Penasto umešamo zmehčano maslo, rumenjake in sladkor. Po žlicah in med mešanjem dodajamo iztisnjeno skuto ter smetano. Nato dodamo mešanico zdroba, pecilnega praška in praška za vaniljev preliv. Mešamo 3 minute. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga dodamo zmesi. Rahlo premešamo. Nazadnje primešamo še iztisnjeni pomarančni in limonin sok ter mandlje. Namastimo model in ga potresemo z drobtinami. V model damo skutno zmes. Pečemo v ogreti pečici pri 150 stopinjah 1 uro. Torta naj počiva v izklopljeni pečici še 15 minut, nato jo z nožem ločimo od roba, vzamemo iz modela, razrežemo in ponudimo.

Nasvet: Torto okrasimo s tankimi prameni pomarančne lupine. Pomaranča naj bo seveda neškropljena. Torta tekne sveža, lahko pa jo tudi zamrznemo in shranimo za poznejšo priložnost.