Nasveti

Testenine z gobami

Jana
19. 4. 2010, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mesna ali brezmesna omaka za vse priložnosti.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 500 g šampinjonov * 1 čebula * 100 g sušenih paradižnikov v olju * 200 g mešanega mletega mesa * 125 g sladke smetane * sol * poper * timijan * 400 g testenin.

Priprava: Šampinjone očistimo in narežemo na četrtine. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Suhe paradižnike odcedimo: olje prestrežemo in prihranimo, paradižnike pa sesekljamo. Na olju od vloženih paradižnikov prepražimo mleto meso, da porjavi. Poberemo ga iz ponve, na maščobi, ki ostane v ponvi, pa rjavo prepražimo čebulo in šampinjone. Dodamo sesekljane paradižnike, prepraženo mleto meso in zalijemo s sladko smetano. Ko omaka zavre, jo solimo, popramo in začinimo s timijanom. Po navodilu z zavitka skuhamo testenine v obilici osoljenega kropa. Odcedimo jih in stresemo v ogreto skledo. Takoj jih prelijemo z omako, premešamo in ponudimo s svežo solato.

Nasvet: S testeninami tekne tudi gobova omaka brez mesa. Gobe (600 g) očistimo in narežemo na ne pretanke rezine. Pokapljamo jih z limono, da ostanejo lepo bele. V ponvi segrejemo žlico olja in žličko masla. Popražimo 2 stroka česna, da zadiši. Česen odstranimo, na maščobo pa damo gobe in jih na močnem ognju med mešanjem hitro prepražimo. Zalijemo s pol kozarca belega vina, počakamo, da povre, nato pa gobe solimo, popramo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Premešamo in ponudimo.